Runebergstårta

image_print

Ingredienser

200 g smör
1,5 d socker
2 ägg
130 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
80 g krossade pepparkakor
80 g grovmalen mandel
0,25 dl grädde

Punschvatten

0,25 dl vatten
1 dl socker
3 msk punsch

Garnering

Hallonsylt eller hallon marmelad

Glasyr

120 g florsocker
2 tsk citronsaft

Instruktioner

Värm ugnen till 200 ° C.

Blanda mandel och krossade pepparkakor.

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. blanda i kaksmulor och mandel samt kardemumma, och slutligen grädden. Rör om.

Häll smeten i muffinsformar eller ifall du har formar for Runebergstårtor.

Tryck ett litet hål i varje tårta och fyll med hallonsylt. Grädda tårtorna i ca 15 minuter om du använder vanliga muffinsformar och ca. 30 minuter om du använder höga kakformar. Testa med en tändsticka ifall de är gräddade.

Koka upp vatten och lösa upp sockret. Stäng av värmen och häll i punschen. Dränk tårtorna med vätskan. Lägg till ytterligare en tesked sylt på mitten av tårtan och låt dem svalna

Blanda florsocker och citronsaft i en liten skål. Blanda tills du har en tjock glasyr. Spritsa glasyren runt sylten och låt den stelna.

Kaj Lindh

image_print

  1. Gunvor

    4 februari

    Bra att få ett recept på Runebergare!
    Har aldrig prövat baka men nu skall jag försöka. Måste ha med punschen ! Tror den ar avgörande. (många butiks-Runebergare är for torra och korniga…)

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM