Ingredienserna till denna varma och mättande smörgåstårta går enkelt att dubblera efter behov och antalet gäster. Smaken av bacon, svamp och smakrik ost gör den kanske även till mångas favorit.
4-6 portioner
Ingredienser:
6 skivor landgångsbröd
Fyllning 1:
4 kokta ägg
35 g färsk eller djupfryst spenat eller grönkål
½ dl naturell yoghurt
1 msk majonnäs
½ tsk salt
peppar, lökpulver, paprikapulver
Fyllning 2:
140 g tärnat bacon
250 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör
½ msk vetemjöl
¾ dl matlagningsgrädde
100 g färskost med vitlökssmak
Topping:
100 g lagrad ost
smör
ketchup
200 g cocktailtomater
Till servering:
krispig isbergssallad
Fyllning 1:
Hacka ägg och spenat/grönkål. Blanda detta med resten av ingredienserna. Avsmaka med salt, peppar, lökpulver och paprikapulver.
Lägg två eller fler brödskivor bredvid varandra på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred på fyllning 1. Täck med två skivor bröd.
Fyllning 2:
Bryn bacontärningarna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och strimla purjon. Stek svampen i smöret och tillsätt purjon mot slutet. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt grädde och ost. Låt sjuda under omrörning. Vänd ner bacon och smaka av med salt och peppar om det behövs. Fördela fyllningen på brödskivorna. Lägg på de återstående brödskivorna och pressa ihop tårtan lite försiktigt.
Topping:
Riv osten. Bred på smör och ett lager ketchup. Strö över det mesta av osten. Dela och lägg på tomaterna. Strö över resten av osten. Gratinera i 200–225 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.