Italienska savoiardikex finns att köpa i välsorterade, större matbutiker. I det här receptet ingår vispgrädde, vilket annars aldrig ingår i en äkta italiensk tiramisu. Punschen kan bytas ut mot mandellikör eller någon annan likör.
4 savoiardikex (italienska fingerkex)
½ dl starkt kaffe
2 äggulor
50 g strösocker (ca ¾ dl)
250 g mascarpone färskost
¼ dl punsch eller punschessens
3 msk Marianne crush
kakao
2 dl vispgrädde
Nötknäck:
50 g salta pistaschnötter
2 msk strösocker
en liten klick smör
Dela alla kex i två bitar och lägg ner i t.ex. fyra serveringsglas som rymmer 2 dl. Häll kaffet över kexen.
Vispa äggulorna och sockret tills det är vitt och luftigt.
Tillsätt mascarponeosten och punschen och vispa slätt. Rör ner marianne-crushen. Vispa grädden och rör ner den i krämen.
Fördela krämen i serveringsglasen och pudra över kakao.
Ta bort ytterskalet kring pistaschnötterna och rosta nötterna i en stekpanna ca 1 minut. Häll på sockret och stek tills sockret blivit karamelliserat. Tillsätt smöret och häll upp på ett bakplåtspapper.
Bryt eller skär nötknäcken i mindre bitar och dekorera med den överst på varje portion.