När sensommaren övergår i höst brukar många känna ett större eller mindre behov av att göra någon typ av förändring. Kanske har det att göra med att årstiden runt omkring så märkbart förändras och övergår i en ny fas att vi på ett omedvetet och inre plan även själva önskar någon typ av förändring i eget liv. På så vis förblir livet inte heller stillastående och det sker en utveckling.

Det kan ta sig uttryck i att vi kanske påbörjar en ny hobby eller fördjupar oss i något intresse vi redan har. Någon annan kanske känner att nu är tiden inne för att börja ta hand om sig själv lite mer genom att till exempel börja motionera mera. En tredje kanske upplever sig vilja göra en inre resa genom att mer än förut lyssna till sina inre känslor och vad de försöker säga, medan en fjärde önskar mera ork i vardagen eller hjälp med något annat som upplevs som mer eller mindre besvärligt.

Det kan vara svårt att veta hur. En gnagande inre känsla kan upplevas som svår att greppa och lägga ord på och veta hur man ska börja nysta i sina känslor. I så fall kan man till exempel få hjälp att ta sig vidare genom att diskutera med en mental tränare. Den läsare som känner så kan gärna börja med att läsa om mentaltränaren Pernilla Nylund i det här numret. Pernilla säger att man själv kan påbörja en inre utveckling genom att kombinera inre tanketräning med konkreta förändringar i vardagen. Hon menar att man på så vis rent tankemässigt kan träna sig själv att minska stress, hitta det positiva i sin vardag och därmed kunna förbättra och öka sin känsla av välbefinnande.

Ett samfund i Svenskfinland som sysslat med hälsofrämjande arbete under hundra år och som nästan alla finlandssvenskar känner till och kommit i kontakt med, är Folkhälsan. Många har deltagit i Folkhälsans simskolor och minns kanske ännu kampanjerna för en förbättrad tandhälsa från sin skoltid när eleverna som började i första klass fick en tandborste och en tandborstmugg med devisen ”Det blir aldrig hål i en ren tand”. Som hjälp hemma fick eleverna även en dekal som visade hur tänderna skulle borstas rena. Tandborstning under lektionstid förekom även i lågstadiet, med avslutande fluorsköljning utdelad i en liten plastmugg. Kanske dyker ännu fler minnen upp hos dig då du läser artikeln om Folhälsans hundraåriga verksamhet.

Det här och mycket mer hittar du i det här numret. Trevlig läsning!2


Rosita Holtlund
redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken