Hösten är här och det är skördetider. På grund av den långvariga torkan har bärskörden på många håll hittills varit betydligt mindre än vad många hoppades på i våras. En och annan inbiten bärplockare har ändå envetet gett sig ut i skogen och hittat både blåbär och hallon, om än kanske inte i så stora mängder som önskat. Att ströva omkring i skogen i ett par, tre timmar och i lugn och ro plocka bär eller svamp – kan man uppnå en mer äkta och avstressande känsla i nuet än så? Och den upplevelsen är dessutom helt gratis!

Eivor Duvnäs i Terjärv har en betydande mängd nyponrosbuskar – hon är en av två odlare i landet med en större odling– och har hela 11 000 buskar. Tanken på att skörda nypon av så många buskar kan ge nästan vem som helst skrämselhicka, men för Eivor är det en intressant hobby som hon hela tiden vill utveckla, både då det gäller egen kunskap och själva verksamheten.
Det är lätt att själv göra nyponsoppa genom att använda antingen nypon från vilt växande rosenbuskar eller nypon från egna rosenbuskar, så börja med att ta reda på om du har rosenbuskar med ätbara nypon. Koka de snoppade och sköljda nyponen i vatten och mixa dem till en puré. De hårda kärnorna fås bort genom att passera purén genom en sil. Av purén kokas sedan en god nyponsoppa i orange färgnyans.

Om du är nybörjare och intresserad av att börja plocka svamp men inte riktigt vet hur du ska börja, kan du antingen anmäla dig till en svampkurs på din hemort eller först ta del av de goda råd om svampplockning som Robin Nystrand ger. Han tycker om att både plocka och senare tillreda svampen till smakliga rätter. Robins målsättning är att varje år lära sig minst en ny svampsort och även både hitta och tillaga den.

Du har även möjlighet att i ord och bild följa med Kuriren på ett besök till Torolf Lindfors i Dagsmark som är en erfaren kräftodlare och har mycket kunskap och erfarenhet av det. Trädgårdsmästaren och floristen Nina Överholm i Övermark satsar på hållbarhet då hon gör sina kreativa och dekorativa blomsterarran-gemang, så ta gärna inspiration av hennes råd och tips om du har egna blommor i trädgården som du planerar göra en bukett eller uppsättning av.

Så här års är det också många som har blåklint i sin trädgård och den kan användas till mycket –
i det här numret får du några tips på till vad.

Trevlig läsning!

Rosita Holtlund
redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken