Ett nummer av Kuriren som utgavs i många år och som många läsare säkert minns är turistnumret Finland Just Nu. I det ingick bland annat kartor med information om olika orter runt om i hela landet, sevärda platser på dessa orter och korta textpuffar om vissa sevärdheter. Denna turistbilaga trycktes även separat och delades ut till rese- och turistbyråer i Sverige, Norge och Danmark. Utöver det delades bilagan även ut till hotell, turistinformationsställen, reseföretag och motsvarande ställen runt om i Finland.

Det hela började i mitten på 1970-talet med en liten presentation med notiser i Kurirens sommarnummer om några turistpärlor och en kalender över evenemang i Svenskfinland. Med årens lopp kom det att bli en omfattande bilaga som innehöll bland annat kartor, reportage och en sammmanställning över evenemang, festivaler, sommarteater och information om sevärda platser runt om i Svenskfinland. I runda tal räknat gav Kuriren ut turistinformation i omkring 40 år under en tid då det var turistbroschyrer och motsvarande trycksaker som gällde. Många uppskattade att få denna turistinformation som Kuriren årligen gav ut. Sista turistbilagan som gavs ut var 2015.

Då hade tiderna förändrats så pass mycket att allt fler börjat söka turistinformation på nätet. Även annonsörerna hade blivit allt färre och det omfattande arbetet med att sammanställa det digra turistinformationspaketet blev inte mera lönsamt. Kurirens chefredaktör Frejvid Weegar beslöt då tillsammans med redaktionen att lägga ner detta mångåriga projekt. Under de efterföljande åren har det då och då hänt att läsare frågat efter den forna turistbilagan.

I år beslöt redaktionen att som en liten överraskning bjuda läsarna på en förenklad version av den forna bilagan. Den medföljande bilagan i det här numret av Kuriren som har temat ”Värt att se och uppleva i Finland är en liten gåva till läsarna. I bilagan kan du läsa om och få tips på platser dit du kan styra kosan i vår och sommar då du vill se och uppleva
någonting nytt runt om i Svenskfinland.

Fortsätt gärna tipsa om sevärda platser och turistpärlor som ni tycker skulle förtjäna att lyftas fram så kan vi i bästa fall dela med oss av era tips redan nästa år. Man behöver inte gå över ån för att hämta vatten, både Svenskfinland och eget land erbjuder mycket intressant att både se och uppleva!

Vi önskar er trevliga och intressanta upp-
levelser!

Rosita Holtlund
redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken