För ungefär ett år sedan kunde få av oss föreställa sig att coronapandemin skulle fortgå ännu ett år senare. Beredskapslagen som trädde i kraft i mars i fjol kändes som något mycket nytt och främmande och det var inte alltid så lätt i början att vänja sig vid alla nya restriktioner, även om vi snart blev vana. Nu ett år senare har vi fått vänja oss vid tanken på ytterligare ett lika stillsamt påskfirande som i fjol.

Många, till exempel de som arbetar inom sjukvården för att nämna en yrkesgrupp, har under det gångna året fått jobba både betydligt mer och hårdare än vanligt och känner sig osäkra på hur länge till de ska orka med det. Andra börjar bli trötta på alla restriktioner och önskar att de ska försvinna. Att livet åter skulle kunna återgå till ett vardagligt och invant mönster där det mesta helst skulle förbli såsom förr.
En del äldre har inte heller haft möjlighet att träffa sina barn och barnbarn på länge eller så ofta som de skulle vilja, och saknaden är stor. Att studier och undervisning periodvis skett på distans har även varit tufft för elever, lärare, föräldrar och studerande. För att inte tala om alla företagare och de som blivit permitterade eller arbetslösa under pandemin och som får kämpa hårt för att få ekonomin att gå ihop. Och säkert många, många fler med många andra olika typer av utmaningar.

Jämfört med många andra länder har vi glädjande nog hittills ändå klarat oss utan utegångsförbud här i landet, vilket jag tror många av oss upplevt som både skönt och värdefullt. Vi har alltid haft förmånen att kunna gå ut och motionera och få frisk luft trots rådande restriktioner. I år har vi även haft förmånen att få njuta av en riktig vinter med alla de möjligheter till motionsaktiviteter som brukar finnas då.
En ljusglimt i tillvaron och något positivt som vi alla trots allt har att se fram emot, är att vi går mot en ljusare och varmare årstid med allt längre dagar och allt det härliga och underbara som naturen erbjuder oss under vår, sommar och höst. Även coronaläget förbättrades i fjol under vår och sommar så vi får hoppas på detsamma i år samtidigt som coronavaccinationerna nu är i full gång. Det bådar gott för framtiden och på sikt utan coronavirus ska vi tro.

Visst ska vi försöka göra vårt bästa för att tillsammans orka kämpa mot det målet genom att uppmuntra och stöda varandra på olika sätt! Men först ska vi fira påsk med god mat och annat mysigt som hör påsken till. Trevliga lässtunder med Kuriren och en glad och skön påsk till alla önskar redaktionen!

Rosita Holtlund
redaktö

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken