Under hösten sker det många viltolyckor

image_print

Under senhösten blir det allt svårare att upptäcka djur som plötsligt rusar ut på körbanan. Under älgjaktstid rör älgarna på sig mer än vanligt och risken för olyckor ökar – ett djur kan dyka upp så plötsligt att en kollision blir oundviklig.

Vid en krock med ett hjortdjur, vildsvin eller ett stort rovdjur gäller det att först varna andra trafikanter. Det gör man genom att placera ut bilens varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen på samma sida som krocken ägt rum. Lägg på varningsblinkers och flytta även fordonet i mån av möjlighet till sidan av vägen. Om det påkörda djuret är ett vildsvin eller ett stort rovdjur kan det vara skäl att vara försiktig med att genast lämna bilen eftersom det skadade djuret kan gå till anfall.

Polisen meddelar man genom att ringa det allmänna nödnumret 112. Vid anmälan ska man så noggrant som möjligt ange var olycksplatsen är. Om anmälan inte görs direkt på olycksplatsen, är det en god idé att nollställa bilens trippmätare innan man kör iväg därifrån. På så sätt vet man exakt hur lång sträcka man kört före anmälan. Man ska alltid anmäla även då det påkörda djuret sprungit sin väg eftersom det är svårt att veta hur omfattande skador det fått.

I samband med en olycksanmälan informerar nödcentralen och/eller polisen om man får avlägsna sig från platsen eller inte. Om inga personskador eller något annat speciellt måste beaktas, kontaktar polisen därefter folk som tar hand om döda djur eller söker efter djur som skadats. Kollisionsplatsen bör märkas ut, helst med hjälp av det viltolycksmärke som man kan printa ut på till exempel Finlands viltcentrals webbsida och alltid bör ha med sig i bilen. Vid olycksplatsen fäster man märket förslagsvis vid ett räcke, en plogkäpp, en trädgren eller placerar det på någon annan lämplig plats. Märket måste gå att upptäcka av andra bilister. Om kollisonsplatsen märks ut underlättas även ett eventuellt eftersökningsarbete.

Genom att skaffa och på bilen fästa en viltvarnare som avger ett visslande ljud då bilen kommer upp i en hastighet av 50-60 km i timmen – ett ljud djuren hör och reagerar på – lär man kunna minska risken för att råka ut för viltolyckor. Det sägs att djuren reagerar på det visslande ljudet genom att vända tillbaka in i skogen. Om viltvarnaren är helt pålitlig vet jag inte, men många bilister som skaffat sig en sådan anser att den faktiskt fungerar, så försöka duger.

Glöm inte att alltid ha med dig en reflexväst i bilen så här års, du vet aldrig när västen kan behövas!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken