Senast det fanns en lemonadfabrik i Övermark var för ungefär åttio år sedan. Nu har Fredrik Bäckstrand tagit fasta på den gamla traditionen och producerar klassisk lemonad under namnet Öfvermark läskedrycker, gjord på lokala och naturliga råvaror – många gånger med en oväntad twist!

Fredrik Bäckstrand beskriver sig själv som en mångsysslare som brinner för gamla saker, olika veteranfordon och nostalgiska grejer. Han vill bevara så mycket det bara går. Helt otippat var det alltså inte att han skulle bli en gammaldags ”limonadfabrikör”.

– Jag har hört att många byar förr hade egna lemonadtillverkare och jag har känt till att det har funnits en fabrik också i Övermark, berättar Fredrik.
Då Fredrik Bäckstrand började leka med tanken på att starta en egen fabrik utgick han därför från att det måste finnas någon kvar som vet hur man gör lemonad. Hur det nu råkade sig, så visade sig jordbrukaren som odlar på åkrarna intill Bäckstrands hem vara barnbarn till Övermarks ursprungliga lemonadfabrikör Oskar Erikson. På så sätt kom Bäckstrand i kontakt med Trygve Erikson, som är son till Oskar Erikson.

– Trygve kom ihåg hur han som sjuåring var med och tvättade flaskor. Han hade också hittat en loggbok som pappan hade fört om sin lemonadfabrik. Fabriken började som en dröm. Oskar Erikson köpte allra först en kamera och så for han runt och fotograferade folk. För pengarna han tjänade kunde han köpa de maskiner som behövdes för lemonadtillverkningen, och slutligen kunde han starta sin fabrik, berättar Bäckstrand.

Lemonadtillverkningen i Övermark pågick ungefär mellan åren 1915 och 1940. Sockerbristen under kriget gjorde att Oskar Erikson upphörde med produktionen. Det fanns visserligen sackarin som ersättning, men Erikson lär ha varit allergisk mot sötningsmedlet och därför inte velat använda det, eller så tyckte han helt enkelt inte att smaken blev som den skulle.

Lemonad med tillbehör

Fredrik Bäckstrand hör med sin lemonadtillverkning till dem som går mot strömmen, mot det industriella och storskaliga.

– Jag lockas av gamla hantverk. Det händer att folk frågar när jag ska ta mig in på supermarketarnas hyllor, men det vill jag inte. Min dröm är ett litet, gulligt café på landet, inte massproducerad lemonad på löpande band.
Han är en del av en växande rörelse, eftersom allt fler får upp ögonen för mathantverk och småskaliga, lokala produkter.

– Visst får jag stöd av Övermarkborna! Folk kommer och går i mitt bryggeri och det känns jätteroligt att få höra kommentarer i stil med ”vad bra att du finns och håller på med det här!”, säger Fredrik Bäckstrand glatt.
Lemonaden är egentligen en bit i ett större pussel. I bryggeriet, som tidigare har fungerat bland annat som grill och pizzeria, bedriver han också en viss caféverksamhet. Sommartid serverar han kaffe och mjukglass. Ibland steker han hotdogs och till fösta maj erbjöd han nykokta munkar för take away-försäljning, eftersom han som så många andra företagare har varit tvungen att finna sig i begränsningarna under undantagstillståndet.
– Jag hade tänkt kunna servera hamburgare också, men fick lägga de planerna på is eftersom hygienkraven gör att jag inte kan blanda tillverkning av hamburgare och lemonad i samma lokaler, berättar Bäckstrand.

Dylika hinder på vägen är inget som stoppar Fredrik Bäckstrand. Ute på bryggeriets gård står numera en stor trailer som inrymmer både köksdel och serveringsutrymme. Det är före detta Frank’s café som har stått på Vasa torg, men som från och med sommaren förhoppningsvis kommer att kunna slå upp sina luckor för de som vill avnjuta en lemonadflaska tillsammans med något matigare tilltugg. Här kan Bäckstrand steka hamburgare helt separat från lemonadtillverkningen.

Fokuserar på möjligheterna

För tillverkningen av lemonad använder sig Fredrik Bäckstrand av olika saftkoncentrat som han kokar själv i saftmaja. Därefter pastöriseras saftkoncentratet. Själva lemonaden kommer till då saftkoncentratet körs tillsammans med vatten och socker och en gnutta salt genom en kolsyrasättningspump.

– Den fungerar lite som en jättestor sodastreamer, säger Bäckstrand.
Att hitta en lämplig kolsyrningsmaskin krävde många timmar av letande på internet innan Fredrik Bäckstrand slutligen fick napp i USA. Eftersom han själv aldrig hade provat använda en sådan maskin tidigare och heller inte hade någon som kunde lära honom fick han, som han säger, helt enkelt beställa den och prova hur den fungerade.

– I början var det lite krångel. Jag fick försöka flera gånger innan jag fick den att kolsyra lemonaden ordentligt. Nu har jag hittat en lagom nivå som ger en ganska mild, gammaldags lemonadsmak.

Överlag har mycket i lemonadtillverkningen för Fredrik Bäckstrands del handlat om att prova sig fram. Han har mött motgångar och grubblat på hur han ska komma vidare, för att till sist hitta en lösning. Men så tycks Fredrik Bäckstrand också vara en positiv person som tar fasta på möjligheterna snarare än problemen. Hans improviserade julmarknad är ett bra exempel.

– Strax innan jul slog det mig att jag skulle kunna ordna en julmarknad på lördag. Kruxet var bara att det var några få dagar kvar till lördagen. Flera sa åt mig att det inte kommer att gå, men det slutade med en julmarknad med 15–16 försäljare, fullt med folk i bryggeriet och bra åtgång på produkterna. Det var jätteroligt!

Spännande smaksättning

Då lemonaden har körts genom kolyrasättningspumpen i några timmar är den färdig. Då har den också hunnit belysas av en UV-lampa som tar kål på eventuella skadliga bakterier.

LÄS HELA ARTIKELN I KURIREN 10-11.2020

Text: Johanna Granlund

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken