Om man åker så långt söderut man kan längs det fasta vägnätet i Kimitoöns kommun kommer man till den lilla byn Kasnäs. Där ute hittar man en gästhamn, ett bad- och konferenshotell och förstås vacker skärgårdsnatur. En pärla som också gömmer sig här ute är det lilla sommarcaféet Källarvinden, som drivs av den lokala eldsjälen Ellen Järvinen. Källarvinden har varit verksamt under fem somrar.

Under julhelgen innan Källarvinden öppnade bestämde sig Ellen för att grunda ett café. Det hela var ett ganska spontant och hastigt beslut. Under de första åren serverades mest kaffe och kakor, men ju längre verksamheten har rullat desto mera har fokus legat på lunch- och servering av varm mat.

– Vi brukar öppna dörrarna omkring midsommar och stänga när kundtillströmningen avtar under sensommaren. Under de två månader vi håller öppet är det verkligen fullt upp här.
Caféet är litet och intimt. Köket är ganska trångt men där arbetade som mest tre kockar samtidigt under sommaren 2019. Utrymmet saknar isolering och kundtillströmningen i Kasnäs är för liten utanför turistsäsongen för att det skall gå att hålla caféet öppet året runt. Sommartid räcker kunderna ändå till för att hålla caféet rullande.
– Jag är särskilt glad över vår lokala kundbas som lojalt dyker upp regelbundet. En hel del turister och båtfolk hittar också hit eftersom Kasnäs ligger strategiskt för den som rör sig med båt i skärgården.
Kockutbildning i London

Ellen har utbildat sig till kock i London. Det var en ettårig utbildning. Anledningarna till att hon sökte sig till London var mest praktiska och tidsmässiga. Man kunde börja senare på läsåret och det passade Ellens planer just då. Utbildningen var intensiv och pågick under kortare tid än motsvarande utbildning i Finland, men nivån motsvarar ändå en finländsk examen.

– I London kunde jag hoppa över de första grundläggande nivåerna och genast haka på en lite högre nivå. Det passade mig eftersom jag hade mycket grundkunskaper redan när jag åkte.

Jag frågar vad vistelsen i London gett

Ellen som andra kockar i Finland inte har. Hon skrattar och pekar mot köket där den brittiske pojkvännen Will Brennan står och
kokar kaffe. De träffades när de bägge gick kockskolan tillsammans. Will är hemma från London och har jobbat i café Källarvinden under två somrar. Arbetsspråket i köket är engelska och menyerna skrivs på tre språk.

– Jag har fått ett stort internationellt nätverk och jag samarbetar med kockar från många länder, förklarar Ellen. I skolan fick vi lära oss använda allting från råvaran så att så lite som möjligt går till spillo. Här på Källarvinden serverar vi mycket vegetariskt, men när vi serverar kött använder vi också sådana delar från djuren som man inte alltid äter. Och vi använder också så många delar som möjligt av grönsakerna.

Källarviden prioriterar produkter från lokala producenter. Namnet Källarvinden kommer från att huset caféet befinner sig i ligger ovanpå Ellens mormors och morfars gamla potatiskällare. Inredningen består av delar av morföräldrarnas gamla möbler blandat med loppisfynd.
– Vi försöker satsa inte bara på god mat, utan på att besökaren ska få en angenäm helhetsupplevelse av sitt besök.

Frilansande kock

Eftersom verksamheten vid Källarvinden bara är igång sommartid så letar Ellen och Will efter restaurangjobb på annat håll under de andra årstiderna. Hon har inga definitiva framtidsplaner, men nämner att ett alternativ bland många andra vore att eventuellt starta en systerrestaurang på annan ort som även skulle möjliggöra att Källarvinden kunde fortsätta att finnas till. Utöver passionen för matlagning har
Ellen även ett stort vinintresse.

Text och foto: Frank Berger

Läs mera i Kuriren nummer 9-2020

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken