Odla lite eget i år eller ät nyttiga ogräs!

Nu är våren här, ljuset tilltar för varje dag och det hörs fågelkvitter överallt från tidig morgon till sena kvällen. Vilken härlig tid på året vi har med vår och sommar som väntar framför!

Redan under vintern sätter sig trädgårdsfolket ner med kataloger och böcker och planerar och drömmer om våren och arbetet i trädgården. Många har även sått frön och drivit upp plantor för att senare plantera ut i hobbyväxthus eller direkt på friland för att få en så tidig start på säsongen som möjligt. Satsa gärna på att odla egna rotfrukter och grönsaker i år om du har möjlighet, det är ren livskvalitet att kunna äta det man själv odlat. Färskare än så kan det inte heller bli!

Vissa kanske även roar sig med att från år till år skriva ner hur stor till exempel årets bär- och grönsaksskörd blev och hur temperaturen och vädret var. För att lyckas så bra som möjligt med det man odlar, kan det vara bra att även skriva ner sina erfarenheter för att till exempel ett nytt år kunna undvika att göra om tidigare års misstag.

Temperaturen kan variera stort från år till år och mängden skadedjur likaså. Det är både mödosamt och osäkert för en yrkesodlare som aldrig i förväg kan räkna med hur stor skörden blir, och av vilken kvalitet, så gynna därför landets odlare och köp inhemskt!

I det här numret som har temat ”Vår i luften”, har du möjlighet att stifta bekantskap med två par som sätter ner mycket tid och möda på trädgårdsarbetet: ett par i Kvevlax, ett annat i Sannäs. Att ta hand om sina odlingar och sköta arbetet i trädgården har för dem blivit en livsstil och en livskvalitet de skattar högt.

Om du inte själv har möjlighet att odla så mycket där du bor, så kan du i år passa på att samla ätbara och nyttiga växter ute i naturen. Carola Gustafsson berättar om nyttiga och ätbara ogräs som du kan satsa på att plocka och äta i vår och sommar.

Du som är intresserad av bilar ska inte missa att läsa om Lars-Johan Smedlund i Taklax som under trettio års tid hunnit ha över hundra amerikanska bilar i sin ägo. Gillar du båtar kan du gärna ta en titt på Ulf-Peter Nymans presentation av båtnyheter på årets båtmässa i Helsingfors.
Urho Kekkonens nationalpark och nationalparken Pyhä Luosto i norra Finland kan det löna sig att stifta bekantskap med redan nu ifall du kanske planerar att vandra i de finländska fjällen i sommar eller höst.
Missa inte heller Familjen Axberg i Esbo som berättar om sina erfarenheter av flera veckor långa sommarseglatser ute till havs.

Trevlig läsning!

Rosita Holtlund
redaktör