Blommor är för de allra flesta en självklar del som dekoration på festligt dukade bord och som vackra blickfång i festlokalen. Floristmästare Nelly Koitto tipsar i det här numret, som har vårens fester som tema, om hur man ska ta hand om sina inköpta snittblommor på bästa sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Dessutom ger hon tips för den som vill göra egna arrangemang och förslag på lämpliga blommor att kombinera, till påsk och andra fester.

Ta gärna en titt på Nellys fina blomsterarrangemang och Lotta Kourimo tips på hur man kan få till en fin och personlig dukning och låt dig inspireras.

Företaget Guldviva på Åland har varit verksamt i drygt trettio år och fungerade i början som en klassisk guldsmedsbutik, men med tiden kände ägarna att de hade kunskap, vilja och ambition att göra något mer än att bara reparera och sälja andras produkter. Tack vare den stora kreativiteten inom företaget började de även designa och göra smycken, och i dag kan företaget ståta med många olika modeller av egendesignade, unika smycken!

Dreadlocks eller dreds sägs ha förekommit redan i antikens Grekland och baseras på hårets förmåga att tova sig. Fler och fler ses med denna frisyr, antingen som partiell- eller helfrisyr. Frisören Heidi Stenberg berättar hur dreadlocks görs och visar en dekorativ håruppsättning som är fin att ha till fest.

Fiskrätter serverade vid festliga tillfällen är vanligtvis gjorda på lax eller sik, men även av inhemsk smartfisk som mört, id, gärs och lake kan man tillreda delikata rätter där ett välvalt vin till blir som pricken över i:et vid måltiden och ger en fin smakupplevelse.

Anita Storm och Julien Huéber tillreder delikata rätter av fisk som länge betraktats som skräpfisk och delar med sig av sina recept. Sommeliererna Tage Neuman och Rune Lygdbäck väljer ett passande vin till och berättar om de grundprinciper man följer vid valet av vin till maten för att få en fin smakupplevelse.

Många kanske förknippar te med den dryck man dricker på morgonen eller kvällen, i stället för kaffe, då man känner sig småfrusen eller har ont i halsen.

Men te är mycket mer än så och varje vin har enligt tesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen en motsvarighet i sortimentet av tesorter. Anna ger tips på teer som passar till olika rätter så testa gärna att servera te till någon maträtt nästa gång du har fest!

Lycka till med festplaneringen i vår och sommar!

Rosita Holtlund redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken