I en gammal men funktionellt och vackert ombyggd ladugård intill det egna hemmet i Söderveckoski, Borgå, arbetar Eva Jägerholm-Brunberg med att reparera och klä om gamla möbler, ett arbete som kräver stor yrkeskunskap och mycket tålamod.

Favoritfåtöljen är full av minnen. Den har varit med om mycket, den är sliten och söndersutten men det är otänkbart att slänga bort den för trots allt är den ju så mysig och bekväm och en älskad detalj i hemmet. Likaså är det med sekretären, den mycket gamla möbeln med alla sina skeva lådor som kräver milt våld för att öppnas eller stängas. Någon gång målades den vit men färgen har sedan länge flagnat här och var.

Det är något speciellt med gamla möbler i synnerhet om de härstammar från ett gammalt släktställe, har en personlig historia eller är köpta i kärlek. Sådana möbler kan man bara inte slänga! Men en Ikeaköksstol som gått sönder någon månad efter den skaffats har inte hunnit bli lika ”hemmastadd” och den kan slängas eller ges bort utan samvetskval.
– Visst ska man låta fixa gamla möbler, stoppa och klä om och fortsätta använda hellre än slänga, säger möbeltapetserare Eva Jägerholm-Brunberg som driver sitt eget företag Tapetserarverkstad Stoppa/Verhoomo Stoppa i byn Söderveckoski i västra Borgå.

Möbeltapetsering är ett både mångsidigt och kreativt hantverksarbete där Eva använder sig av både traditionella och moderna arbetsmetoder samt material som lämpar sig för möbelns ålder och stil, allt i enlighet med kundens önskemål.

I den traditionella tapetseringen av soffor och stolar ingår spiralfjädrar, tagel eller kokosfiber, sjögräs och säckväv eller jutetyg medan skumgummi ingår i modern tapetsering. Förutom att restaurera gamla möbler måttsyr Eva specialmadrasser och inredningskuddar, dessutom säljer hon tapetseringsmaterial och tyger.

Längs omvägar in i branschen

Eva Jägerholm-Brunberg som är född Borgåbo har studerat konstvetenskap vid Åbo Akademi, jobbat på Esbo stadsmuseum, utbildat sig till bibliotekarie och jobbat på bibliotek i Sibbo och i Borgå.

– Jag har alltid älskat gamla saker, gamla möbler och gamla hus, berättar Eva som tillsammans med sin make flyttade till den stora gamla bondgården i Söderveckoski år 2005. Gården är vackert belägen uppe på en kulle med utsikt över åkrar och skog och den slingrande byvägen. På gården fanns en gammal ladugård som snart fick genomgå en förvandling. Den blev Evas verkstad.

– Hela mitt liv har jag tyckt om att snickra och måla och ”pynja” med saker, säger Eva, och så anmälde jag mig helt extempore till en utbildning i möbeltapetsering i Lovisa. Jag studerade vid sidan om jobbet på biblioteket och när jag blev färdig möbeltapetserare började jag jobba här hemma i min verkstad om kvällarna efter arbetsdagens slut.

Men det blev ohållbart i längden. Tiden ville inte räcka till, i synnerhet inte efter att sonen fötts 2012. Eva valde att satsa på sitt eget företag Tapetserarverkstad Stoppa för att restaurera gamla möbler på heltid och det ångrar hon inte.

– Jag älskar mitt arbete, säger Eva och låter genuint lycklig, jag gillar omväxlingen och variationerna. Jag tycker om att fundera på detaljer och planera och jag tycker om att arbeta med mina händer. Och det är alltid så roligt att se resultatet, det färdiga arbetet när en gammal sliten stol är fixad och fräsch. Men det är naturligtvis ett ensamt arbete. Det kan gå dagar då jag bara jobbar här för mig själv utan att se någon annan människa men det tycker jag bara är skönt.

Gott om kunder med slitna stolar

Möbeltapetserare Eva Jägerholm-Brunberg arbetar mest med gamla stolar. Det är enkla köksstolar, bekväma fåtöljer, mjuka länstolar, så kallade borgmästarstolar och de efterkrigstida K-stolarna (”kansantuoli” – en bekväm prisvänlig stol för det finska folket i gemen) samt soffor av olika slag.

– Den äldsta stol jag reparerat var från 1800-talet, minns Eva men mest kommer kunderna med stolar allt från 1900-talets början till 1950-talet. Det är då oftast en kund som fått ärva en släktings gamla möbler och vill få dem i skick. Många kunder kommer också hit med stolar de fyndat billigt på loppis. Tyvärr kan en sådan billig gammal och söndrig stol bli rätt dyr efter en fullständig restaurering, men då har den ju också fått ett nytt liv.
Eva har en jämn ström av kunder och hon tar sig an arbetena allt efter som de kommer.

– Just nu har jag en kö på ungefär ett halvt år, konstaterar Eva.
Kundkretsen är bred och Eva har märkt att kunderna alltmer består av yngre människor:

– Folk vill återvinna och återanvända gammalt, det är dagens trend, säger Eva.
Tillsammans med kunden planerar Eva möbelns restaurering. Allt sker så som kunden vill men Eva ger gärna goda råd. Varje möbel är unik, har sin egen bakgrund och kommer att användas i kundens hem i många många år.

Läs mera i Kurien nummer 4-2020 https://kuriren.presspad.store

Text och foto: Anne Giljam

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken