För många av oss är vägen mellan ord och handling ofta onödigt lång. Vi har drömmar, men kommer oss inte riktigt för att göra något av dem. Men så finns det sådana som Benny Sjölind, som bestämmer sig för att skapa just det liv han alltid drömt om. Den drömmen har tagit honom från vintermörka Finland till ett land med över 300 soldagar i året – Malta.

Benny Sjölind beskriver sig själv som 42-åringen som är ”en aktiv man, som alltid försöker tänka positivt och tro på att det mesta är möjligt genom hårt jobb och klara målsättningar”.
Det är också något som speglas i vår konversation och i hans bloggar, där han understryker vikten av att ta hand om sig och sköta om sin kropp för att kunna stå stark även när livet utmanar. Ett liv som han i dag lever på ön Malta nere i Medelhavet. Nyfikenheten får mig att vilja veta mera om hans livsval och beslutet att köpa enkelbiljett till just Malta.
Från Vasa till Sliema
För snart ett halvår sedan flyttade Benny från Vasa till Maltas fjärde största stad Sliema på nordkusten.
– Det var ett noga övervägt beslut, som bottnade i många års längtan efter en annan sorts livsstil och klimat.
Finlands kyla, mörker och ostadiga väder gjorde de senaste åren allt mer utmanande för Benny, som mår bäst av värme och solljus.
– Jag älskar värme och solljus och har länge siktat på att kunna leva utomlands. I Finland är det tyvärr väldigt få månader under året som det är riktigt varmt och jag var sedan länge trött på all kyla och mörker som vi har under större delen av året.
Under de perioder då det är varmt har han märkt vilka positiva effekter det haft på kroppen och sitt välbefinnande.
– Jag har haft en helt annan energi i vardagen och det har påverkat mig positivt i allt från det kreativa till hur mottaglig jag är för träning. Då jag under de senaste åren började känna mig allt mer oinspirerad och utmattad av livet i Finland, kändes det som att jag verkligen måste ta tag i saker och göra drömmen till verklighet.
Benny är hemma från Lepplax, Österbotten, uppväxt i en familj med två systrar och en bror. Han har alltid tyckt om att röra på sig och bland annat spelat fotboll.
– 2008 beslöt jag mig för att lägga division 1-fotbollen på hyllan, för att få mer frihet och flexibilitet i både mitt idrottande och min fritid.
Vid det laget var han bosatt i Vasa, levde i ett förhållande och arbetade heltid. I stället för fotbollen kom styrketräning och löpning in i bilden.
– Löpningen visade sig bli en helhjärtad satsning på att underskrida tre timmar på maraton. Det målet nådde jag på Stockholm Marathon 2012. Men mitt personbästa på 2:47:45 är noterat under Rotterdam Marathon 2015.
Benny tränar i princip dagligen, det är en viktig komponent i hans vardag och fortfarande finns en hunger efter att förbättra sitt personbästa ytterligare.

Bosatt på Malta upplever han att fördelarna är många med att kunna träna i värme året om, i synnerhet om man som Benny har en kropp som fungerar bäst i sådana förhållanden.
– Vardagslyx är att efter löpturen kunna ta sig ner till stranden för en simtur, trots att kalendern visar november!

Smala trottoarer och avsaknaden av skog, gör ändå löpträningen lite knepig emellanåt. Det gäller att hitta vägar och områden, som tillåter ett tryggt löpsteg.

En riktig gentleman

Benny är också genuint intresserad av stil och mode, och hans öga för både estetik och etikett mynnade för nio år sedan ut i bloggen gentlemannaguiden.com.
– Gentlemannaguiden presenterar det senaste inom herrmodet tillsammans med klassiska tips gällande etikett och livsstil för män.
Intresset för god mat och stor kännedom om ädlare drycker, skvallrar också om att Benny är en man med smak. Det syns också i hans andra blogg, som kort och gott heter bennysjolind.com, där han delar med sig av sin vardag och sin träning.

Bloggarna driver han i egenskap av egenföretagare. Jämsides med egenföretagandet, jobbar han som Content Writer (skriver olika typer av texter enligt uppdrag) för ett företag på orten.

Småningom börjar han landa i sitt nya liv, både privat och på jobbet. Att det blev just Malta var inte självklart från början, då även bland annat Lissabon, Madeira och Gran Canaria fanns med i bilden.

– Det var i mars förra året, som jag gav mig själv sommarhalvåret att på allvar reda ut mina möjligheter att flytta utomlands.

Då hade han lämnat en fast anställning och det långvariga förhållandet hade tagit slut. I kölvattnet av beslut och livets förändringar, var det omöjliga nu möjligt – att kasta loss och flytta.

Den oväntade sorgen

Men bara någon vecka innan den planerade flytten dog Bennys bror, Patrik, oväntat. Plötsligt kantades allt av sorg och chock, och med tvivel nära till hands. Var det så smart att flytta helt ensam till en främmande plats?

– Jag kom rätt snabbt fram till att inget skulle bli bättre av att bli kvar i Finland och sörja. Jag måste fortsätta leva och det var också något som min bror säkert skulle ha önskat. Han såg mycket fram emot mitt äventyr och var den person som också ständigt uppmuntrade mig att våga ta de chanser som finns i livet.

Självklart finns sorgen ständigt med i vardagen och den har också påverkat en del livsval Benny gjort sedan han kom till Malta.

– Bland annat valde jag att börja jobba på ett företag här för att snabbare komma i kontakt med andra människor på ön. Dessutom är jag extra noga med att sköta om mitt välbefinnande genom träning och sömn för att orka tänka positivt, resonerar Benny och visar därmed på den inre styrka som han besitter.

Ett år kantat av utmaningar, stora beslut och bottenlös sorg, som hade kunnat få vem som helst att kantra, men Benny har förmågan att höja blicken och se en större bild. Att inte ro iland sitt livs beslut var inget alternativ. I början av september lyfte flyget.

Läs mera i Kuriren nummer 03-2020

https://kuriren.presspad.store/

Text: Nina Åbrandt
Foton: Privata

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken