Designern och hantverkaren Kerstin Enbom i Sibbo har förverkligat sig själv i gårdsbutiken Sälgkullaboden som bjuder besökarna på ett brett utbud av olika slags fantasifulla hantverk.

IImmersby i Sibbo hittar man Kerstin Enboms charmiga gårdsbod Sälgkullaboden. Den lilla butiken hör till gården Sälgkulla där Enbom bor tillsammans med författarmaken Sten.

Väl inne i butiken möts man av en explosion av färger. I de tre rummen butiken består av finns en mängd föremål som alla fått en början i Enboms fantasi.

– Min drivkraft är en lust att tillverka saker. Jag får i något skede en idé som jag sedan vill förverkliga, säger hon. Sedan millennieskiftet har hon arbetat som heltidshantverkare och har fått ge uttryck för sin kreativitet på det viset. Hantverksprodukterna som Enbom är mest känd för är de söta nallarna som är tillverkade av rena naturmaterial. Hon använder gärna tyg från gamla madrasser eller tjocka yllemohairtyg som hon själv färgat. De uttrycksfulla nallarna med egna namn är fyllda med flock.

Decoupage på kannor och betong

Decoupagekonst är ett annat uttryckssätt för Enbom. Hon dekorerar allt från vitmålade kannor och ämbar till rustika betongfat med färggranna tryck som sedan får ett lager decoupagelack på sig för att hålla slitage.
Ett hantverk som under de senare åren blivit allt populärare är betonggjutning av inrednings- och prydnadsföremål. Enbom har fördjupat sig i konsten och håller ofta kurser i ämnet. Det är inte bara trädgårdsprydnader hon gjuter. I hennes smycken hittar man också gjutna detaljer.

– Jag beställde chokladformar från England som jag använder till gjutningen. Det handlar om pralinformar som hon har förvandlat till
betonggjutningsformar.

En tes hon följer i produktionen är att göra det mesta själv och bara det är möjligt använda återvunnet material. Det ger sin särskilda charm åt produkterna och ett mervärde man inte kan skapa på en konstgjord väg.
Enbom använder mattrasor, tapetremsor, ja vad hon än kommer åt. Hon passar också på att dra nytta av sådant som andra kanske skulle kasta bort. Det gäller exempelvis för en bok med gamla kinesiska tryck. Den hade fått stora skador men har fått nytt liv i form av tavlor och vackert vikta girlander som dekorerar väggen.

– Vad månne sidorna skulle ha kostat om man tog reda på saken, säger hon och betraktar fundersamt sakerna hon tillverkat av den halvt förstörda boken.

Nyligen har en liknande bok sålts hos ett auktionsföretag för en betydande summa.

Pärtkorg fylld med ljus

En gammal pärtkorg är fylld med gjutna stearinljus. Formarna hon använder för att tillverka ljusen fanns i gömmorna i boningshuset. Det blev en hantverksstart för henne. I dagens läge är hennes vänner så vana vid att hon gjuter ljus att de hämtar med sig överblivna ljusstumpar då de kommer på besök.

– Jag brukar förvara dem enligt färg och passa på att gjuta när jag har tillräckligt av dem, säger hon.

Kerstin Enbom har en stark bakgrund i designvärlden och fick sin utbildning i England. Det ledde till en fjortonårig yrkeskarriär vid Marimekko. Hon inledde jobbet där år 1966 och arbetade för företaget ända till år 1979. Det vill säga under åren då många av företagets storsäljande tryck skapades.

Läs mera i nummer 3-2020

Text och foto: Marit Björkbacka

Köp etidningen här

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken