Att vänta på julen i adventstid kan vara både spännande och roligt, i synnerhet för barnen. För många barn består väntan kanske i att varje dag få öppna en lucka i en chokladkalender. Den vuxna julälskaren föredrar kanske en kaffe- eller tekalender i stället. Någon annan har kanske en skraplott som adventskalender och hoppas på vinst med lite god tur. Det finns till och med adventskalendrar att köpa åt familjens hund eller katt för den som vill!

Det är viktigt att redan som små lära sina barn att dela med sig och att tänka på andra, annars riskerar det framtida samhället att bli ett samhälle där majoriteten egoistiskt och ständigt bara ser till egna fördelar. Ett samhälle där medmänsklighet helt saknas tror jag knappast att någon vill ha.

Att man tänker på andra behöver inte vara förknippat med att ge en penninggåva, det kan lika gärna bestå i att man delar med sig av sin tid till någon som är ensam eller att man gör någon en tjänst. Lika bra kan vår adventskalender därför bestå av att vi varje dag inför jul försöker göra en god gärning åt någon annan.

Ett annat sätt att göra gott för andra kan vara att göra som en ung studerande gjorde för något år sedan. Hon gick igenom sina saker från barndomen och paketerade in allt möjligt som hon tyckte att hon inte längre behövde – allt från leksaker till smycken.

De paketerade gåvorna förde hon sedan till en mottagare som i sin tur gav dem vidare till hjälpbehövande familjer. På så vis delade hon på ett enkelt och genialiskt sätt med sig av sitt överflöd utan att det kostade henne så särskilt mycket. Men den glädje det i sin tur gav henne att få glädja någon annan som hade det dåligt ställt ekonomiskt, kan däremot inte köpas för pengar!

Det här är en tid som kan vara väldigt svår för den som kanske dagligen får kämpa med att få ekonomin att gå ihop. Alla vi som på olika sätt har råd att avvara lite av vårt överflöd kan bidra till att den som har dålig ekonomi kan få lite guldkant på tillvaron i juletid.

Man kan till exempel skänka hela, rena kläder, möbler eller husgeråd i gott skick till Hoppets Stjärna som sedan delar ut till behövande familjer i något av våra östra grannländer. Eller donera en penninggåva till Hoppets Stjärna eller någon motsvarande hjälporganisation som sedan ger gåvan vidare till en familj i form av ett personligt presentkort till ortens matbutik. De personliga presentkorten kan inte användas för vare sig inköp av alkohol- eller tobaksprodukter.

Ha en fin adventstid!

Rosita Holtlund
redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken