READING

Alla kan enkelt minska på sitt koldioxidutsläpp

Alla kan enkelt minska på sitt koldioxidutsläpp

image_print

Alla måste bidra till att minska växthuseffekten för att effekterna av den framtida globala uppvärmningen ska bli så liten som möjligt. Det gäller inte bara oss – alla har vi ansvar för att även framtida generationer ska kunna leva ett så drägligt liv som möjligt. Det budskapet kanske kan kännas ganska övermäktigt och svårt att veta hur man ska göra det i praktiken, men det finns trots allt ganska enkla saker vi alla kan göra för att bidra till ett lägre koldioxidutsläpp.

På till exempel webbsajten klimatbalans.se kan du hitta enkla och konkreta tips på vad vi alla kan göra för att åstadkomma betydande koldioxidinbesparingar. Bara genom att till exempel se till att man har god luftcirkulation bakom kyl och frys och inte placerar dessa apparater vid spisen eller i solsken och dammsuger och rengör bakom både kylen och frysen, ökar luftcirkulationen och man beräknas kunna spara in ett koldioxidutsläpp på 250 kilogram på ett år. Genom denna enkla åtgärd till att börja med kan vi bidra till en betydande inbesparing.

Man kan även byta ut elapparater som kyl, frys, spis och tvättmaskin till mer energieffektiva. Det beräknas kunna ge en inbesparing på 280 kilogram koldioxid på ett år i bara ett hem. Undvik standbylägen på teve,
video, stereo och parabolantenn. Tvätta lättare smutsad tvätt i 40 grader istället för i 60 så minskar du din klimatpåverkan med hälften. Bara detta sägs kunna ge en inbespring på 100 kilogram koldioxid på ett år.

Genom att sätta in snålspolande munstycken i badrum och kök kan du minska både vattenförbrukningen och energiåtgången för vattenuppvärmningen. Det beräknas kunna minska koldioxidutsläppet med 250 kilogram på ett år. Byt alla lampor till lågenergilampor som förbrukar en femtedel så mycket energi som vanliga glödlampor och håller ungefär tio gånger längre. Kör bil miljövänligt så kan du minska din bränsleförbrukning, dina kostnader och utsläpp av koldioxid med 4–10 procent.

I Klippt och skrivet i detta nummer kan du läsa mer om hur du kan kompensera för de växthusgaser som släpps ut genom den konsumtion som vi som konsumenter gör. Genom att bidra till ett minskat matsvinn i vardagen bidrar vi också till ett lägre koldioxidutsläpp. Vill du få inspiration så läs gärna artikeln om matsvinnsrestaurang Loop i Helsingfors som serverar mat gjord på råvaror som passerat sin datummärkning.

Visst vill vi alla bidra till att minska koldioxidutsläppen!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.