READING

Upptäck allt sevärt vi har i eget land!

Upptäck allt sevärt vi har i eget land!

image_print

Att besöka ett annat land öppnar ofta ögonen för hur mycket fint och värdefullt det finns i eget hemland, ofta sådant som vi i vår vardag ofta tar för givet. Som för en tid sedan då jag besökte Polen och Ukraina, länder jag aldrig besökt förut. Det var mycket intressant på många sätt, och något av det första som slog mig under resan är hur ren och frisk luft vi har i Finland jämfört med i en storstad i de länderna. En annan sak jag blev påmind om är hur rent vårt kranvatten trots allt är eftersom vi kan dricka det direkt och inte behöver köpa dricksvatten på flaska i butik.

Man behöver trots allt inte resa utomlands för att inse att vi har mycket sevärt i eget land, det räcker med att till exempel resa runt i Svenskfinland eller ta en närmare titt i sin närmiljö för att kunna hitta sådana pärlor som vi presenterar i det här numret. Som Qwenselska gården från 1700-talet i Åbo som inrymmer ett apoteksmuseum och ett café, järnvägsmuseet i Hyvinge med sina nostalgiska tåg och järnvägsvagnar från förr, den naturskönt belägna restaurang Hästöskatan i Kronoby liksom det natursköna design- och hantverkarcentret Fiskars bruk i Raseborg och den nya vandringsleden med pilgrimshärbärge på Kökar.

Andra pärlor som du hittar i detta nummer är Glasbruket Resort i Munsala som ligger vid ett vackert strandområde och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, liksom det nya besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron i Korsholm. Där kan man kan se De Geer moränerna som är unika för Världsarvet och det närliggande skärgårdsområdet. I artikeln berättas även skrönan om varför skärgården är så stenig i området och runtomkring. I Alvar Härtulls upplevelsepark i Oravais hittas många intressanta mojänger och verk som den skojfriske uppfinnaren och konstnären, med glimten i ögat, själv skapat.

Redan nu kan du ta en titt på utbudet av sommarteater runtom i Svenskfinland som presenteras i detta nummer och börja fundera på vilka pjäser du vill se i sommar.

Vårt 60-årsjubileum till ära, presenterar vi denna gång Kurirens reporter Margaretha ”Maggi” Sundkvist i Jakobstad som skrivit artiklar för Kuriren i fem år. Hon är en storkonsument av musik och kultur i Svenskfinland och en person som brukar närvara vid de flesta kulturella evenemang på sin hemort, och även då och då runt om i Svenskfinland.

Med önskan om en inspirerande läsning!

Rosita Holtlund
Redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.