En maträtt som passar både till vardag som fest. Här ger nejlikan en otippad men god och vintrig smak till kycklingklubborna som blir oerhört möra och saftiga tack vare lergrytan. Äppelklyftorna bidrar med syra och katrinplommonen ihop med portvinet ger rätten extra fyllighet och en behaglig sötma. Att dessutom servera råstekt potatis och de sönderkokta äpplena och plommonen vid sidan om på tallriken gjorde att smaklökarna tog sig ett extra skutt.

Receptet är från boken ”Familjens stora sunda kokbok” av Kristina Eriksson och publicerades i Kuriren nummer 4-2015.

4 kycklingklubbor (ca 1 kg)
1 tsk malen nejlika
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
10 ekologiska katrin plommon
2 små syrliga äpplen
½ purjolök
4 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2 dl portvin

Till såsen:
skyn från kycklingen
1 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
vetemjöl

Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 30 minuter.

Blanda nejlika, salt och peppar på en tallrik. Gör ett snitt i skinnet på varje klubba och gnid in kycklingköttet under skinnet med kryddblandningen.

Gnid även in kryddorna runtom. Lägg kycklingklubborna i lergrytan som fått rinna av.

Halvera katrinplommonen, skala och skär äpplena i klyftor. Skölj och strimla purjolöken. Skala vitlöksklyftorna. Lägg över allt i lergrytan. Blanda portvin och kycklingfond och häll på kycklingen. Lägg locket på lergrytan och ställ in i ugnens mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 200ºC och låt lergrytan stå där i ca 1 timme och 45 minuter.

Ta grytan ut ur ugnen och lyft försiktigt på locket. Lyft över kycklingklubborna i en annan form, använd hålslev för att fiska upp de sönderkokta katrinplommonen och äppel-klyftorna och lägg över dem i en liten serveringsskål. Sila skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädde och svartvinbärsgelé och låt såsen koka ihop någon minut.

Red eventuellt av den med lite vetemjöl utrört i vatten som du tillsätter under omrörning. Låt småkoka ytterligare någon minut.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken