Feta-spenatpaj (8–10 bitar)

image_print

500 g Myllyn Paras smördeg eller bladdeg
Fyllning:
1–2 påsar (150–300 g)
fryst spenat eller 250 g spenatblad
¾ dl pinjenötter, pumpa-
eller solrosfrön
1 lök, hackad
2 msk olja
1 dl persilja, hackad
½ dl citronsaft
¾ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
200 g feta-, sallads- eller motsvarande ost (fetthalten varierar 3–22 %)
Pensling:
ägg
Skölj spenaten och koka den mjuk 2–3 minuter, kyl av i kallt vatten, tryck ur vätskan. Om du använder fryst spenat: hacka eller tina upp den och låt överlopps vätska rinna av.
Rosta pinjenötterna i het stekpanna under omrörning tills de är gyllengula. Om du använder andra frön kan du också rosta dem eftersom det lyfter smaken på nötterna.
Stek löken i olja tills den blir genomskinlig, tillsätt spenat, persilja, citronsaft och kryddor och blanda väl. Rör under uppvärmning tills all överloppsvätska är borta. Tillsätt till sist avrunnen ost (om osten är mycket salt kan den sköljas i kallt vatten) i smulor och pinjenötter.
Dela den tinade degen i två delar eller sätt ihop mindre plattor. Kavla hälften av degen till botten (30 x 40 cm) och lyft den på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut fyllningen och kavla ut resten av degen till lock. Förslut kanterna väl, pensla bakverket med äggvita och nagga lufthål i pajdegen med en gaffel.
Grädda på näst lägsta falsen i ugnen ungefär 20 minuter i 225 grader.
Servera med rivna morötter eller en tomat-olivsallad.
Recept och foto: Myllyn Paras.

image_print

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM