Kladdig paj eller inte? Själv föredrar jag bakverk som inte är alltför rinniga. Utom chokladfondant som inte blir rolig annars. Här kan du välja kladdighet i pajen genom att förgrädda eller inte förgrädda pajskalet innan du lägger i fyllningen. Jag väljer så klart förgräddat medan de övriga i familjen vill ha en kladdigare variant.
Pajskal:
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
150 g smör
1 ägg
½ msk kallt vatten
ev. 1 ägg till pensling
4 päron
Tosca:
150 g smör
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 dl mandelflarn
1 dl pecannötter
1 dl valnötter
Pajskal: sätt ugnen på 175°C. Blanda vetemjöl med florsocker. Lägg i smör och nyp ihop till en deg. Tillsätt ägg och vatten.
Arbeta ihop allt till en deg. Plasta in degen och och låt vila i kyl i 20 minuter. Tryck ut degen i en pajform.
Här kan du välja att pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och förgrädda i cirka 10 minuter. Eller så lägger du i fyllningen direkt för en lite kladdigare paj.
Skala och skiva päronen. Lägg skivorna i pajskalet.
Tosca: smält smöret i en kastrull. Rör i sirap, strösocker och vetemjöl. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Blanda ner mandelflarn och nötter.
Häll toscan över pajen. Grädda i 20–30 minuter, tills toscan har fått en gyllenbrun färg.
Recept och foto: Alisa Bandell/Baka med Bandell

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken