READING

Tunnbrödskorgar med räksallad (4 portioner)

Tunnbrödskorgar med räksallad (4 portioner)

image_print

Att göra egna serveringskorgar av tunnbröd är inte alls svårt men det krävs att man planerar lite och börjar i god tid. Gör dem färdiga redan dagen innan och förvara dem torrt så går förrätten att svänga ihop i ett nafs. Vi vet att det finns färdiga tunnbrödskorgar att köpa men vi tycker självklart att det är roligare att göra våra egna och du kan lätt imponera på dina matgäster på detta sätt. Den enkla räksalladen blandar du snabbt ihop sedan räkorna väl är skalade. Vi rekommenderar att du köper oskalade räkor eftersom de smakar så mycket mer än de färdigskalade.

4 mjuka tunnbröd

Skär tunnbröden i fyrkantiga kvadrater, 13 x 13 cm. Koka upp vatten i en vid kastrull, stäng av värmen och lägg en bakhandduk över och lägg på ett tunnbröd i taget och ånga dem mjuka på bägge sidor. Forma tunnbröden försiktigt runt upp- och nedvända glas och knyt ett band av aluminiumfolie runt för att hålla ihop dem. Låt tunnbröden torka på detta sätt i en timme. Kontrollera att korgarna håller formen men låt aluminiumfolien sitta kvar. Grädda korgarna i ugnens mitt, cirka 5 minuter i 200°C. Låt dem kallna på galler och lossa försiktigt aluminiumfolien.

Räksallad:

500 g frysta räkor med skal
1 knippe dill
1 krm rivet skal av ekologisk citron
½ dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
en nypa salt
grovmalen svartpeppar

Garnering:

4 krispiga sallatsblad
räkor
dillkvist
citronskivor

Tina räkorna och skala dem, spara fyra räkor till garnering.

Blanda majonnäs, turkisk yoghurt, dill, citronskal och smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner räkorna.

Bottna tunnbrödskorgarna med ett krispigt salladsblad så att inte korgarna blöts upp. Är stjälkdelen på sallatsbladet grov kan den tas bort för att bättre kunna forma sallatsbladet så det får plats i korgen. Fördela räksalladen i korgarna och garnera med dillkvist, räka och en halv citronskiva. Servera genast, gärna med ett glas mousserande vin till.

 
Recept och foto: Agneta Häggblom Wiklund och Petri Wiklund

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM