Björn Hammarström har skickat in ett recept på en lyxig smörgåstårta. Om tillagningen av smörgåstårtan skriver han så här:
”En smörgåstårta blir inte billig. Enligt prisbild vid årsskiftet 2015–16 blir kostnaden för en tårta ungefär 35–40 €, en motsvarande från ett bageri kostar minst tre gånger mer. Det här är en lyxig version, så om man kan ta sig tid är det väl värt besväret, i synnerhet om man behöver flera tårtor. Dessutom är det skoj att bjuda på hemgjord smörgåstårta.
Beräkna gärna tre timmar för tillagning av tårtan dagen före den skall serveras. Erfarenhetsmässigt kan sägas att knappt tre tårtor som denna gick åt på ett kalas med över 100 personer.
För att få en tårta som är nästan helt ljus inuti, kan rödbetssalladen till fyllningen i stället helt ersättas med italiensk sallad.
En del av de läckra ingredienserna blir över, så man har mycket skoj efteråt att ha på morgonmålssmörgåsarna under den närmaste veckan”.
Björns smörgåstårta (drygt 25 port.)
Ingredienser:
1½ pkt stort formbröd, t.ex. Pågen jättefranska form-/rostbröd i 1,2 kg förpackning
(36 skivor går åt)
1 köttbuljongtärning
8 ägg
500 g rökt skinka i skivor
150 g kokt skinka i tunn tunna skivor
300 g (2 burkar) crème fraiche
2 dl grädde
2 dl majonnäs
200 g (½ burk) rödbetssallad
200 g (½ burk) italiensk sallad
300 g Olympia bredbar smältost
leverpastej, bredbar
1 ½ saltgurka
800 g Gouda-ost, skivad
½ liten tub smörgåspickles
Till garnering t.ex.:
sallatsblad
Oltermanni gräddost, färdigskivad
paprika i olika färger
körsbärstomater
gurka
persilja
äggskivor
Förhandsförberedelser:
Koka 8 ägg i 10 minuter, skiva äggen.
Koka buljong (7 dl vatten till en buljongtärning).
Skär bort alla kanterna från formbrödskivorna.
Sätt ett bakplåts- eller smörpapper på till exempel en långpanna med låga kanter.
Blanda/rör ihop fyllning av följande ingredienser:
500 g rökt skivad skinka i småbitar
6 ägg i skivor
100 g crème fraiche
½ dl majonnäs
saltgurkan i småbitar
½ burk (400 g) rödbetssallad
½ burk (400 g) italiensk sallad
½ tub smörgåspickles
Blanda garneringssmeten av följande ingredienser:
2 dl hårt vispad grädde
resten crème fraiche (1 ½ burk)
1,5 dl majonnäs
Gör tårtan:
Lager 1:
Rada ut formbrödsskivorna 3×4 på plåten, så att du får en rektangulär tårta.
Blöt på brödet med cirka 1,5 deciliter köttbuljong.
Sätt på 15 skivor Gouda-ost.
Bred ut hälften av fyllningen på ”tårtbottnen” (var noga med kanterna).
Lager 2:
Bred smältost och leverpastej på 12 brödskivor
Sätt dem som lager nr 2 med pålägget neråt.
Blöt på brödet med 1,5 dl köttbuljong.
Sätt på 15 skivor Gouda-ost.
Sätt på resten av fyllningen.
Lager 3:
Bred smältost och leverpastej på 12 brödskivor.
Sätt dem som lager nr 3 med pålägget neråt.
Blöt på brödet med 1,5 dl köttbuljong.
Bred på garneringssmeten ända ner på sidorna av tårtan (det blir säkert litet över).
Sätt på ett lager Gouda-ost ända ner på sidorna så långt det räcker, börja från båda sidor, så blir det symmetriskt.
Täck resten av tårtan med skivor av den kokta skinkan.
Täck in tårtan med till exempel gladpack/clingfilm och låt dra till nästa dag.
Garnera tårtan:
Före servering garneras tårtan snyggt och färgglatt med:
sallatsblad
rullar av Oltermanniost
rullar av kokt skinka
paprikastrimlor i olika färger
körsbärstomater
gurka
persilja
äggskivor
”Limma fast” garnityr som inte vill hållas fast på tårtan med majonnäs eller smörgåspickles.
Recept och foto: Björn Hammarström

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken