READING

Godisälskaren blev chocolatier

Godisälskaren blev chocolatier

Petrawebb
image_print

I ett skede i livet kom Petra Rofhök till en punkt där hon kände att hon började
längta efter att göra något kreativt, något där hon fick användning av sin fantasi och kunde
skapa med händerna. Efter att ha följt en internetkurs i pralintillverkning beslöt familjen flytta
till Frankrike så Petra kunde studera till chocolatier. Hemma igen
startade hon det egna företaget Pralina.

Petra Rofhök är född och uppvuxen i Övermark, Närpes. I dag bor hon i Esbo med sin man Sébastien och sina två barn Ava och Xavi.

– Min barndom var rolig och fartfylld. Jag hade många vänner och med fyra systrar var det alltid fullt hus hemma hos oss. Jag var yngst och bebisen i familjen. Min pappa var bonde och min mamma var sjuksköterska. Jag har alltid haft en söttand så jag lagade ofta kola och knäck hemma. Att baka tyckte jag också om. Men jag tänkte inte ens på att studera till konditor eller liknande så när jag var nitton år och hade tagit studenten flyttade jag till Jakobstad för att studera till tradenom.

Hon studerade på Mellersta Österbottens yrkeshögskola i Jakobstad.

–Det var en administrativ utbildning med inriktning på turism. Eftersom ett av mina stora intressen också är att resa, verkade det som en passande specialisering för mig. Studietiden var rolig och jag hade också mina två bästa vänner på samma klass! Trots inriktningen så har jag aldrig jobbat inom turismbranschen om man inte räknar min sommar i Norge när jag jobbade på café/lunchrestaurang. Platsen var väldigt populär för turister! Det var alltså nära en glaciär.

Efter studierna i Jakobstad jobbade Petra i nästan tio år på ett och samma företag. Först som exportsekreterare och sedan som inköpare.

Nya vägar

– Efter så många år på ett kontor började jag längta efter att göra något mera kreativt. Helst att skapa något med mina händer och ur min egen fantasi.

Petra funderade på många olika alternativ men eftersom hon alltid haft en svaghet för choklad så var det naturligt att börja där.

– Jag tror helt enkelt att jag var i ett skede i mitt liv när jag behövde en förändring. Allt hade bara blivit till rutin och jag insåg att det var nu eller aldrig.

Först bekantade hon sig med tillverkningen av praliner via en internetkurs.

– Efter det väcktes mitt intresse på allvar och jag diskuterade med min man om möjligheten att flytta till Frankrike för att lära mig mera om detta av fransmännen, som enligt mig är bäst i världen på att skapa
underbara praliner och chokladdekorationer.

Det var inte bara för att få studera choklad som hon ville åka utan också för att få lära känna Frankrike. Språket var en annan stor orsak. Petras man är fransman och det är viktigt för henne att kunna förstå och kommunicera med hans familj och vänner.

Livet i Frankrike

Sagt och gjort. Familjen flyttade till Frankrike i februari 2010.

– Min familj blev nog ganska förvånad över vårt beslut men stöttade oss. De flesta kom på besök några gånger under vår vistelse där. Sébastiens dåvarande arbetsgivare var villig att stötta honom i flyttplanerna och lät honom fortsätta i samma arbetsuppgifter, men gav möjligheten att jobba hemifrån i Frankrike. Vi hade redan då vår dotter och jag födde sonen där i Romans-sur Isére år 2010.

Petra berättar att livet i Frakrike var totalt olikt livet här i Finland.

– Somrarna var längre och hetare. Som tur var bodde vi i ett hus som också hade en bassäng att svalka sig i. Under vår tid i Frankrike åt och drack vi förstås också bättre än här. Det fanns mycket mera urval av ingredienserna till ett billigare pris.

Petra beskriver människorna som vänliga och pratsamma. Nästan alltid var människorna också väldigt hjälpsamma.

– Speciellt våra grannar var väldigt trevliga och skötte gärna våra barn också då och då!

Allt från geografi och historia till chokladskulpturer

2011–2012 gick Petra i skolan CFA Livron-sur-Drome och utexaminerades som Chocolatier/Confiseur 2012.

– Det var verkligen en utmaning för min franska var inte så bra då men jag lärde mig och var tvungen att hänga med. Jag lärde mig mycket och praktiserade också hos några i området välkända chokladtillverkare.

Hon praktiserade till exempel hos ett bageri/konditori som heter Lionneton.

– Deras specialitet var bröd men också deras tårtor och chokladpraliner var uppskattade i området.

En annan praktikplats var Facon Chocolat.

– Deras produkter var nästan enbart choklad i olika former och smaker. Chokladen som användes var ekologisk och vissa sorter även utan socker.

Även om Petra hade en yrkeshögskoleutbildning i bagaget fick hon inget till godo i den nya skolan utan fick lov att tentera samma allmänna ämnen som de andra. Som vuxenstuderande behövde hon inte vara närvarande vid dessa lektioner utan bara tenta.

– Det var till exempel geografi, matte, historia och franska. Vid sidan om dessa hade vi förstås tekniklektioner där vi fick lära oss mera om egenskaper hos och tillverkning av praliner med ingredienser som socker, smör, mjölk, choklad och olika tillsatsämnen.

En stor del av studierna tillbringades förstås i ett undervisningskök.

– Vi lärde oss att temperera choklad på marmorbord, vilket är en av de viktigaste teknikerna man behöver behärska som chocolatier. Om man inte tempererar chokladen efter att den har blivit smält så kan man inte skapa fina, skinande och hårda chokladdekorationer.

De lärde sig också att laga chokladpraliner, chokladdekorationer, mandelmassa, nougat, marshmallows och toffe.

– Också konditorgrunderna hörde till chocolatierutbildningen så vi övade på att laga tårtor och andra bakverk. Examensprovet var att vi fick en och en halv dag på oss att använda olika tekniker med choklad. En chokladskulptur, en tårta, en valfri produkt och två olika fyllningar som skulle doppas på olika vis i choklad. Efteråt skulle man hålla en presentation av den valfria produkten och försöka sälja den åt lärarna. Jag blev jätteförvånad över att jag fick ett bra vitsord i försäljning eftersom franska ju inte var min starka sida.

Godsaker tillverkas i Sörnäs

Tillbaka i Finland grundade Petra sitt företag. Hon håller ännu på och slipar på företagskonceptet för att hitta de optimala lösningarna.

– Mitt företag heter Pralina och jag tillverkar olika chokladprodukter och andra sötsaker som fransk nougat och toffe/kola för hand. Jag hyr ett kök i Sörnäs där tillverkningen sker. Mitt företag är ju ganska nytt och jag håller fortfarande på att etablera mig och hitta rätt plats för mina produkter och min service. Jag tar det försiktigt på grund av den ekonomiska situationen. Därför har jag inte heller några anställda för tillfället. Företagets filosofi är att man tillverkar chokladen med omsorg och säljer produkter av hög kvalitet.

Petras dröm och vision är att så småningom kunna öppna en butik eller ett café i Helsingfors.

– Just nu finns inga konkreta planer för när det kan bli verklighet. Det är svårt att hitta den rätta platsen. Jag behöver ju också ett kök där jag kan tillverka pralinerna och vill helst att köket finns på samma plats som butiken eller cafét. Sådana lokaler finns det inte ett stort utbud av. Men jag söker hela tiden.

Produktutvecklingen börjar ofta med att Petra tycker att det behövs en viss slags produkt och då testar hon olika smaker på olika basrecept som hon redan har.

– Inspirationen kan komma var som helst ifrån. Min man fungerar ofta som kritiker och föreslår ofta också olika smaker.

Petra säger att målet är att kunden ska få en underbar smakupplevelse! Försäljningen sker till stor del via beställningar.

Beställningarna kan man göra via e-post eller facebook.

– Vi lägger ut erbjudanden på facebook så det lönar sig att gilla vår sida om man vill ha tillgång till dessa. Vi kan skicka paket med posten (förutom på sommaren) för en liten extra leveranskostnad.

Provsmakning och hemförsäljning

Delvis säljs pralinerna också i butik.

– Karkkikauppa Sweetheart säljer till exempel våra havssalttoffepraliner. Vi har också pop up-försäljningar hos företag. Jag håller även provsmakningstillfällen för företag eller privatpersoner. Till provsmakningen hör en presentation av företaget, lite om chokladen och förstås en provsmakning av cirka fyra praliner.

Om kunden vill tipsar de också om vilka drycker som passar ihop med pralinerna.

– Sébastien är intresserad av att passa ihop drycker med mina praliner.

Hemförsäljning är också något som företaget erbjuder.

– Man kan ordna en provsmakning till exempel tillsammans med sina vänner som ett roligt program. Då kan Pralina antingen vara med och förevisa produkterna eller också får värdinnan/värden hem det som behövs för provsmakningen och kan arrangera den på egen hand. Efteråt kan man beställa de produkter som man tyckte om.

Eftersom företaget är baserat i Nyland är det tills vidare lättast för Pralina att ordna provsmakning och hemförsäljning där i nejden.

– Är det företag och lite större grupper kan vi också komma till andra orter.

Petra berättar att pralinen med vitchoklad och passionsfrukt är en stor favorit hos kunderna.

– Även om jag också gillar den är den inte min favorit. Jag uppskattar den komplexa smaken av mörkchoklad mera, till exempel pralinen med mörkchoklad och en honungsganache.

Hur tycker du att praliner helst ska avnjutas?

– Jag tycker att choklad passar väldigt bra tillsammans med kaffe och njuter också fullt ut av choklad tillsammans med portvin.

Advents- och jultider är högsäsong

I advents- och jultider är det mycket på gång i företaget och Petra har händerna fulla.

– Vi skall i år igen sälja på Tomasmarknaden på senatstorget i Helsingfors. Där är en underbar julstämning och förhoppningsvis får vi snö! Vi kommer att ha underbara praliner i fina förpackningar till jul. Även toffe med smak av jul är en produkt som produceras speciellt till marknaden!

Har du något julklappstips?

– Som julklappstips tycker jag nog att en ask med 20–30 olika praliner är det bästa förslaget. Där finns olika smaker och tillräckligt många praliner för att man riktigt ska hinna njuta. Om man vill kan man kombinera asken med en god dryck och då tycker jag att portvin passar med de flesta pralinerna.
 
Text: Lilian Westerlund
Foto: Martina Uthardt
 

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM