Lantliv nära stan

åmanfamiljwebb
image_print

åmanfamiljwebb

När lägenheten började kännas alltför trång beslöt sig Susanna och Fredrik Åman för att se sig omkring efter något större. Resultatet blev ett klassiskt, rött trähus med vita knutar som för tankarna till en gammaldags bondgård, samtidigt som det bara ligger cirka fem kilometer från Vasa. I dag bor de här med sina döttrar Molly och Maija.

Huset som är 180 kvadrat ligger vackert beläget på en kulle mitt i Böle i Korsholm.

Där har det stått i över 130 år och blickat ut över bygden. Gårdsplanen är omringad av
uthus och förråd, så att det bildas en vacker innergård mot husets framsida. Det största uthuset har stått där sedan tidernas begynnelse men det finns också uthus som är ditflyttade
efteråt.

För Susanna och Fredrik Åman var det många saker som gjorde att de föll för detta hus.

– Bland annat var det själva läget som var idealiskt, det var nära till stan men mitt i en landsbygdsidyll, säger Fredrik. Sedan var det allt från helheten till små detaljer. Bland annat att se hur skickligt och med vilken omsorg och tålamod huset hade blivit renoverat. Även de breda golvplankorna och antalet eldstäder fick oss på fall, blickar Åman tillbaka.

Blev husägare

Familjen Åman såg sin chans, här var de största renoveringarna gjorda så pass nyligen att man kunde flytta in ganska direkt. De gav sitt bud och fick ett hus.

– Vi målade trappan, slipade och oljade golven i tre rum. Sedan målade vi badrummet, toaletten, hjälpköket och tre av rummen, berättar Susanna.

När man kommer in i familjens hus möts man av en öppen och ljus glasveranda. Hallen formligen badar i ljuset som kommer från de stora fönstren och rummet går i vita och gråa nyanser.

Det vackra ljuset finns sedan genomgående i hela huset tack vare de stora fönstren.

Man behöver bara ta några kliv in i huset genom den gamla dubbeldörren så märker man små detaljer som får blicken att fastna, bland annat en lampa tillverkad av en gammal mjölkkanna, gamla koskällor och fårskinn. Här är nytt blandat med gammalt och det ger direkt en rofylld hemtrevlig känsla. Och det är precis så som paret beskriver sin stil; en salig blandning där nytt möter gammalt.

– Vår inredningsstil är i det stora hela väldigt lika och våra stilar kompletterar varandra och får utrymme i huset.

Susanna föredrar det stilrena och Fredrik det mer grovhuggna, berättar de.

Rundtur i huset

För att sedan komma in till hallen så går man ännu genom ett par gamla dubbeldörrar. Då vi passerar dem berättar Fredrik en trevlig historia om ett djupt märke som syns i dörren.

– Carl-Oscar, den tidigare husägaren, köpte dörrarna på en auktion i Närpes. Han berättade att auktionären påstod att det är märket från en yxa. Tydligen hade husbond blivit utlåst efter en sen och blöt kväll och beslöt att ändå försöka komma in, med en yxa.

Hallen är nästan som navet i huset. Därifrån leder dörrar in till de flesta rummen: till köket, vardagsrummet, toalett och badrum, samt upp till vindsvåningen. Här i hallen får de vackra stockväggarna komma fram och framför klädhängarna hänger ett grått linneförhänge.

Härifrån ser man också in i det stora ljusa köket. Köket är husets hjärta till alla delar, det är nog det rum som är det mest använda och kära för familjen. Här samlas familjen, släkten och vännerna runt matbordet. De breda golvplankorna, det vitmålade trätaket, den gamla öppna spisvrån samt den ljusa köksinredningen ingjuter en lantlig känsla. Diskmaskin och kylskåp är väl integrerade i köksmöblemanget och man kan inte helt urskilja vad som är vad.

– De förra ägarna hade haft en snickare att snickra till måttbeställda köksdörrar enligt gammal tappning till de nya Ikeastommarna, nämner paret.

Personliga lösningar

Intill köket finns flickornas lekrum, smakfullt inrett för barn i lekåldern. Låga bord och stolar, leksaker redo att användas, en vägg målad med tavelfärg där man får rita med tavelkritor. Lekandets möjligheter ligger för deras fötter och händer.

I så gott som varje rum ser man att Fredriks intresse för fotografering får komma fram. Det kan vara bilder på väggen av Molly och Maija eller så är det den stora canvastavlan i trappuppgången till vinden. Genomgående för samtliga rum i huset är nog de små unika detaljerna som finns och drar blicken till sig. I vardagsrummet finns detaljer som bland annat en diabildslampa.

– För några år sedan räddade jag ett hundratal diabilder från att bli slängda i soporna, berättar Fredrik.

Bilderna var tagna mellan 1960 och 1980 av en geografilärare som rest över hela jorden.

– Jag visste jag ville göra något med bilderna och jag råkade hitta en stomme till en gammal taklampa dit diabilderna passade perfekt.

Fredrik monterade en armatur från en gammal bordslampa och två glasskivor och klämde fast diabilderna. För att göra ljuset mjukare filtreras det av ett bakplåtspapper. Diabilderna är enkla att byta ut, så bilderna byts med jämna mellanrum.

– Nu finns där egna bilder, som jag editerat så att de skall se gamla ut, bilderna har sedan skrivits ut på OH-transparanger och monterats i de gamla diaramarna.

“Huvikumpu living”

På vindsvåningen är takhöjden lägre, men känslan av öppenhet och gott om utrymme försvinner ändå inte.

Alla skrymslen och vrår är väl använda, det finns en egen walk-in-closet för familjens kläder, en hall samt flickornas sovrum med en trevlig våningssäng. Intill finns föräldrarnas stora ljusa sovrum.

Badrummet och bastun har en utsikt som skänker njutning bara genom att se ut genom fönstret, trots att bastun för närvarande inte är uppvärmd. Bastun finns på husets ena gavel. Badrummets tema är Marrakech.

– När vi flyttade hit blev huset väldigt snabbt ett hem. Jag älskar att huset bär på en egen historia. Husets känsla är härlig, oavsett om det är sommarens soliga eller vinterns kalla dagar när man kanske njuter av de tre eldstäderna som finns i huset. Alla årstider är härliga på sitt sätt, säger Susanna.

Ännu medan Susanna var mammaledig med sina barn startade hon bloggen huvikumpuliving.casablogit.fi. Hon kom på sig själv med att berätta om inredning och husprojektets framskridande till alla som bara ville och orkade höra på. Så småningom växte idéerna och tankarna på att starta en blogg.

– Bloggens namn kommer i själva verket från att vi egentligen inte hade någon uttalad stillinje i inredningen. Olika stilar blandades ihop varav de starkaste kanske var modern lantstil och retro, berättar Susanna.

Inredning hör till vardagen för familjen Åman. Något smått projekt hittar de alltid på att göra. Under hösten kommer ett av förråden som är i två våningar att fixas till lite, nedre våningen är redan ombyggd till en lekstuga för flickorna och nu skall övre våningen också fixas till.

Planerna till våren är bland annat att det skall byggas en låg altan framför husets glasveranda. Susanna drömmer också om att det i framtiden ska fixas ett stort matsalsbord till köket och att barnens lekrum kunde tapetseras.

 

Mera om familjen Åmans hem kan du läsa på http://huvikumpuliving.casablogit.fi

 

Text och foto: Sara Bondegård


 

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM