Vitlöks- och champinjonsoppa

(2-4 port)

Bli inte förskräckta när ni ser att soppan innehåller två hela vitlökar. Tillagad vitlök blir mjuk och mild i smaken, nästan lite sötaktig. Detta är soppan med stort S för alla vitlöksälskare och garanterar en vampyrfri matstund. Soppan räcker till två portioner om den serveras som huvudrätt, till fyra portioner serverad som förrätt.

2 vitlökar (ca 25 klyftor)
250 g små champinjoner, ansade och skurna i halvor (spara några till garnering)
75 g smör
1 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

Till garnering:

hackad persilja
champinjoner, tunt skivade

Lossa vitlöksklyftorna från varandra och förväll dem i kokande vatten i en minut. Häll av vattnet och skala klyftorna och dela dem i mindre bitar.

Lägg ner de halverade champinjonerna i en soppkastrull och låt dem svettas i smöret i 5 minuter. Ta upp dem med hjälp av hålslev och ställ dem åt sidan.

Tillsätt vitlök och timjan till smöret och svampsaften och låt sakta sjuda med locket på 10–15 minuter tills vitlöksklyftorna är nätt och jämnt mjuka.

Tillsätt mjölet och koka i några minuter. Öka värmen och tillsätt buljong och mjölk lite i taget under ständig omrörning. Låt sjuda i 10 minuter.

Tillsätt champinjonerna och sjud ytterligare någon minut så att de blir genomvarma. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar och låt soppan bli genomvarm igen. Häll upp soppan i skålar och garnera med tunt skivade råa champinjoner och strö över lite hackad persilja.

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken