Ila buffe

Kuriren skrev första gången om Cecilia ”Ila” Nordman i nr 18/2013. Hon berättade då att hon strävar efter att göra sig av med så många skadliga kemikalier som möjligt i vardagen – både i hemmet och i kroppen. Vi fortsätter på samma tema. Här vill hon inspirera oss att prova på raw food och berättar både vad det är och ger smakliga recept att prova på. 

För många av oss känns det viktigt att tänka över våra matvanor och kanske också att ändra på dem, men vi blir ofta frustrerade för att vi nte vet vilka råd vi ska följa – det finns en hel djungel av kostråd och dieter! Det som är rätt för den ena behöver dessutom inte vara rätt för den andra.
– Jag började egentligen fundera på mina matvanor först för några år sedan då jag mådde riktigt dåligt. Jag hade migränanfall, eksem, acne och håravfall med mera. 
Matsmältningssystemet fungerade inte som det skulle och läkarna hittade inga fel, utan sa att hon får lära sig leva med sin ”irriterade tarm”.
– Det kunde jag inte acceptera, så jag bestämde mig för att ta itu med mina problem på egen hand och börja med maten, men inte heller jag visste vilka kostråd jag skulle följa, säger Cecilia ”Ila” Nordman.
Ila började föra dagbok över allt hon åt, hur magen fungerade och hur humöret svängde och två månader senare såg hon ganska tydliga mönster.
– Pasta och bröd gjorde mig slö och orkeslös och inte heller socker var särskilt bra för mig, och allra värst blev det om jag kombinerade de båda. Då kom migränen som ett brev på posten. 
Hon lade märke till att om hon var stressad klarade hon inte ens av små mängder spannmål och socker. Något annat spännande hon upptäckte var att hon inte klarade av att dricka pastöriserad mjölk. 

”Låt maten vara din medicin …”
Ila citerar Hippokrates som har sagt ”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” och berättar att hon började forska i hur maten kan användas för att stärka det friska och skapa biobalans som i sin tur startar självläkning.
– På min resa mot bättre matvanor kom jag snart i kontakt med raw food, som är rätt för den som vill slippa tillsatsämnen och äta naturligt och vegetariskt.
Hon berättar att raw food inte är samma sak som det som förr kallades råkost. Raw food är att äta frukt och grönsaker i sin mest naturliga form för att kroppen ska få i sig så mycket nyttiga ämnen som möjligt. Kosten innehåller också nötter, frön och kallpressade oljor. Raw food innebär att man inte hettar upp maten över 40 grader för att på så sätt behålla matens näringsämnen och enzymer. I den naturliga och miljövänliga raw food-maten lever ännu de enzymer som är nödvändiga för bland annat människans matsmältning. 
Kött och mejeriprodukter undviks helt liksom vetemjöl och socker.
Ila valde efter en tids experimenterande att pröva att äta endast raw food under en månad för att se hur det skulle påverka hennes mående.
Och resultatet var fantastiskt.
Raw fooden gjorde att Ila började må mycket bättre och hade mer energi och bättre humör. Hon upplevde att maten ger energi genast, att hon känner sig nöjd eftersom hon får tillräckligt med näring av måltiden och att hon inte drabbas av ”paltkoma” eller behöver lägga sig och smälta maten eller känna sig stinn och däst.
– I dag består allt jag äter till 70–100 procent av raw food.
Hon tillägger att under vinterhalvåret då hon känner sig ganska frusen får hon värmen från te.

Hur beskriver du en ”raw life”-livsstil? 
– När vi börjar tänka mera på vad vi äter och känner den positiva effekt det har på våra kroppar så börjar vi automatiskt också tänka på andra aspekter i våra liv. Vatten är exempelvis ännu viktigare för vår överlevnad än mat. Så vad dricker vi egentligen och kan vi välja bättre drycker för vår hälsas bästa? Ju renare vatten desto bättre och det bjuder också på en resa. Jag gick själv från pastöriserad mjölk till kranvatten och från filtrerat kranvatten till rent källvatten. Våra celler består till allra största del av vatten, alltså av det vi dricker.

Läs hela artikeln samt ett flertal raw food-recept i Kuriren nummer 9/14. 
 
Text: Lilian Westerlund 
Foto: Heidi Hendersson och Laura Pukkinen

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken