pate vit bakgrund cmyk webb

En god grönsakspaté passar perfekt på julbordet och ser både vacker och tilltalande ut. Den kan också ersätta den klassiska leverpastejen, eller komplettar den. Den här är god till både kötträtter och sallader men också jättegod som pålägg och passar också perfekt som ensamrätt under någon av juldagarna.

2 medelstora rovor eller kålrötter
1–2 gula lökar
1–2 morötter
1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)
2–3 potatisar
1–2 dl sojagrädde (t.ex. Alpro)
1–2 äggulor (eller 2–3 msk ströbröd för den som vill ha patén helt vegetarisk)
2–3 msk vetemjöl
persilja
salt, peppar
en liten gnutta socker

Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket sätt du än väljer!
Blanda ner ströbröd och mjöl i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt sojagrädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på 1½–2 liter. Platta till.
Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg på resten av ärterna och lite finklippt persilja.
Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad i 150–175 graders ugnsvärme i 45–60 minuter.
Servera patén ljummen eller kall.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken