Ila 1 webb

Cecilia ”Ila” Nordman har gjort sig av med så många skadliga kemikalier som möjligt i vardagen – både i hemmet och i kroppen. Här vill hon inspirera oss att prova på ekologisk städning: både i julstädningstider och året om och berättar dels om ekologiska produkter att köpa och dels om gamla, beprövade ”kärringtips”.

Hon är allvarsam då hon berättar om orsakerna till att hennes intresse för ekohushåll, raw food och naturlig hudvård väcktes, Cecilia ”Ila” Nordman.
– Under flera års tid levde jag med ett duktighetssyndrom och som gjorde att jag tog på mig alltför mycket jobb och projekt som gav mig en massa stress. Jag mådde inte bra och var ofta sjuk. Jag fick migränanfall, underliga eksem som flyttade runt på kroppen, ett stressat och protesterande reproduktionssystem samt ett upprört och sönderstressat matsmältningssystem.
Hon berättar att hon inte tog itu med sina symptom förrän hon gick i väggen år 2009. Ila insåg då att om hon skulle bli av med eländet måste hon göra sig av med de ohållbara aspekterna i sitt liv och börja införa nya bättre aspekter i stället. Hon började analysera sina vanor, vad hon åt och vilka kemikalier hon usatte sig för. Insikten blev chockartad: skåpen var fyllda av gifter helt enkelt.
– Den röda tråden för mig blev att göra mig av med allergi- och cancerframkallande och hormonstörande ämnen – i hemmet, på huden och i magen. Få bort så mycket som möjligt ur vardagen liksom.

Ekologisk städning – både till julen och året om

Flaskorna i städskrubben var en del av den obehagliga överraskningen som lurade i hemmet.
– Vi har ju ansvar inte bara för oss själva och vår framtid utan också för miljön! Som konsumenter har vi makt att bestämma vad butikerna säljer. Tänker man på städning, tvättmedel och städredskap så är det dyrt, det är starka medel som innehåller både färgämnen och parfymer som är allergiframkallande och hormonstörande. Dessutom är många medel en belastning för miljön då de kommer ut i naturen med avloppsvattnet. I stället kan man satsa på ekologiska medel om man vill köpa särskilda medel.
– Jag tycker att ekologiska medel, eller åtminstone medel med miljömärkning, är bra. Miljömärkningen hjälper en att hitta lättare i butikshyllan. Jag tror också att det sprider en större medvetenhet bland konsumenterna. Vi påminns om att vi har ett ansvar att ta hand om oss själva, varandra, våra djur och vår natur. Och att vi har makt att påverka produktutbudet. Det vi köper och det finns en efterfrågan på tillverkas.
Så enkelt är det. Ila poängterar att genom att köpa bra produkter ökar vi efterfrågan på bra produkter och då får producenterna bara anpassa sig. Vi kan också helt enkelt handla våra tvättmedel i livsmedelshyllorna.
– Jag hävdar att vi inte behöver köpa en massa dyra specialrengöringmedel som är mer eller mindre miljöskadliga och hälsovådliga för få ett rent hem. Många tänker sig att ett rent hem doftar någon frisk, syntetisk doft av blomster eller skog som tillsatts i en lockande, färgglad flaska rengöringmedel. Du kanske till och med häller i lite extra av medlet i vattenhinken för att det säkert ska dofta riktigt, riktigt rent. Men har du någonsin tagit dig en titt på vad som står i innehållsförteckningen? Inte särskilt lockande alls. 

Läs mer om Ila Nordmans bästa ekojulstädningstips i Kuriren nummer 18. 

Text: Lilian Westerlund 
Foto: Laura Pukkinen 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken