webb sara

Klättring är en variationsrik sport som utövas i vitt skilda miljöer, allt från inomhusgym till världens högsta berg. Klippklättring som sport uppkom ur 1800-talets alpinisters önskan om att träna inför somrarnas äventyr. Vem som helst kan klättra! Det spelar ingen roll hur kort, lång, lätt, tung, ung eller gammal du är – det finns klättring för alla. Att börja klättra är lätt, kanske det är just beslutet att ta steget och våga som är det svåra.

– Som sjuåring började jag med friidrott och var duktig i kastgrenar som slägga, diskus och kula. Som tonåring var jag faktiskt Nordens bästa släggkastare på juniorsidan, berättar Sara George (född Nyström) i Esbo.
Sara och hennes pappa, som var hennes tränare, hade stora förväntningar. Men på grund av en ryggskada fick Sara inte träna på ett helt år och därmed tog hennes fina karriärstart slut.
– Det var mycket tråkigt. Jag hade hållit på med friidrotten länge och satsat så mycket på den att det kändes väldigt jobbigt då jag måste lägga av. Jag har alltid varit väldigt tävlingsinriktad, jag älskar att tävla och bli bättre. Även i klättring drömmer jag om att tävla, säkert just på grund av min tävlingsbakgrund. Jag gillar att utmana mig själv och känna att jag lyckas, berättar Sara.

Utbildning inom idrott

Sara, som är född och uppvuxen i Borgå, visste redan tidigt att hon ville jobba med något inom idrott, så hon började studera till idrottsledare på Solvalla i Esbo. Efter studietiden jobbade hon en tid som egenföretagare, hade en egen massagemottagning och jobbade som personlig tränare.
– Som massör och personlig tränare jobbade jag med en man som höll på med klättring. Han hade grundat ett av landets mest kända friluftsföretag, Adventure Partners.
– Eftersom jag alltid varit väldigt höjdrädd, tänkte jag att klättring definitivt inte var något för mig. Han ville dock att jag skulle pröva på det och försöka komma över min rädsla.

Kort klättringsbit första gången

Första gången Sara klättrade var i en klättringshall på Sundholmen i Helsingfors.
– Då vågade jag klättra cirka 1,5 meter innan jag blev rädd och inte ens vågade komma ner, minns Sara och skrattar.
–Trots det ville jag försöka på nytt. Jag kände hur adrenalinet bubblade i mig – vilken hisnande känsla. Det var våren 2010 och på den vägen är jag.

Läs mer om Sara George i Kuriren nummer 17.

Text och foto: Lotta Kuorimo 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken