Plåtbröd är ett alternativ till pizza och lätt att trolla fram snabbt då kylskåpet är näst intill tomt och gäster överraskar med ett besök. I stället för oregano kan man med fördel använda andra färska örter. Speciellt gott är plåtbrödet med rucolasallat.
1 ½ dl mjölk
25 g (ett halvt paket) jäst
salt
3 msk matolja eller flytande
margarin
ca 3 ½ dl vetemjöl
1 dl god tomatsås
1 pressad vitlöksklyfta
50 g färskost (naturell eller
med örtkryddor)
5 msk parmesanost
2 msk kapris
1 dl skivade svarta oliver
150 g kallrökt lax (alternativt sardeller, skinka, lufttor –
kad skinka, salami, räkor,
musslor eller vad vad du vill)
färsk oregano
Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, fett och mjöl och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
Baka ut degen direkt på en plåt till en rund tunn kaka. Låt jäsa i 20 minuter under bakduk.
Bred ut tomatsås och färskost på bottnen och krydda med vitlök. Strö parmesanosten på brödet och
tillsätt övriga ingredienser efter smak. Grädda brödet i 200 grader i ca 15 minuter. Servera det varm med finklippt oregano ovanpå.
 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken