Anders Granholm är en av de få i Jakobstadsnejden som utför käkmassage. Han arbetade länge inom livsmedelsbranschen, men drömmen om att få jobba som massör fanns hela tiden. I dag har Anders förverkligat den drömmen.

Anders Granholm växte upp i en familj där många av familjemedlemmarna i dag arbetar inom vården. Han själv startade dock sin karriär på Snellmans korvfabrik.
– Sammanlagt blev det 20 år på den arbetsplatsen. Hela tiden hade jag i tankarna att jag egentligen skulle vilja arbeta som massör, så jag gick några kortkurser, skaffade mig en massagebänk och började massera släktingar och bekanta vid sidan om arbetet.

Studerade i Sverige

En dag för snart elva år sedan hade Anders bestämt sig. Han skulle utbilda sig till massör och börja arbeta med det på heltid.

– Jag tog kontakt med Norrvalla här i Österbotten som utbildar massörer, men då hade man just ordnat urvalsprov för det årets studerande, och jag ville inte vänta till följande år på möjlighet till utbildning, så jag sökte mig till Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm i stället.

– Mina tre söner började då bli vuxna, och jag pendlade hem till dem och min fru vartannat veckoslut. En av sönerna kan väl sägas ha gått i mina fotspår. Han arbetar i dag som fysioterapeut i Sverige, berättar Anders.

I Finland ingår inte käkmassage i grundutbildningen för massörer, men det gjorde det vid Axelsons, och Anders kände genast att käkmassage var något han ville specialisera sig inom, och efter utbildningen har han byggt på med ytterligare kurser inom området.

Öppnade mottagning intill mormors butik

När Anders var klar med utbildningen öppnade han genast sin mottagning Massagepunkten Ab på Storgatan i Jakobstad, alldeles intill platsen där hans mormor i
tiderna hade en liten matbutik under namnet Rostens butik fram till slutet av 1960-talet. Innan Anders kunde börja arbeta som massör, eller massageterapeut, måste han avlägga det yrkesprov för massörer som krävs här i Finland.

Förutom traditionell massage ägnar sig Anders i dag åt sin specialitet käkmassage ungefär halva delen av arbetstiden. Ryktet om hans kunskap inom området har spritt sig, och i dag söker sig kunder från andra orter också till hans mottagning.

Hur går käkmassage till?

– När en klient önskar käkmassage utgår jag alltid från anamnesen, det vill säga klientens sjukdomshistoria, och massage av käkmusklerna är bara en del av behandlingen. Skulderbladen och nacken brukar ofta vara spända hos klienter som har besvär med käkarna. Det är inte alltid en enbart behaglig upplevelse för klienten. Mot slutet av behandlingen tar jag på mig handskar och jobbar från insidan av munnen. Där arbetar jag med de mindre tuggmusklerna. Ett besök tar 45 minuter och ofta når man resultat efter fyra till fem behandlingar, berättar Anders.

Han ser gärna att klienten bokar ett uppföljningsbesök en månad efter den sista behandlingen och gärna också en behandling då och då efter det, för att upprätthålla det resultat som uppnåtts, berättar Anders.

Läs mera i Kuriren nummer 3-2021

Text och foto: Janet Wallsten

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken