Visa hänsyn i trafiken!

image_print

Snart kommer det att vara mörkt både på morgnar och eftermiddagar då folk tar sig till och från skola eller jobb och ljust utomhus bara några timmar varje dag. Under denna kompakta period med mörker gäller det därför att se till att man syns ordentligt i trafiken, vare sig man är cyklist, fotgängare eller ute på en joggingtur. Reflexer kan det heller aldrig bli för många av. En reflexväst är en billig livförsäkring och dessutom lätt att ha med sig i väskan eller fickan. Cykeln behöver även den vara försedd med lampa, gärna även med rött bakljus, och som fotgängare kan det vara bra att även ha en ficklampa i handen under promenaden.

Som bilist på körstråk där skolbarn i lågstadieåldern färdas behöver man se till att köra extra försiktigt eftersom barn i denna ålder kan ha svårt att kunna förutse farosituationer av olika slag. Upptäcker barnen något intressant under vägen kan även trafikregler som de just lärt sig lätt bli som bortblåsta i stunden.

Som cyklist eller fotgängare kan man även i trafiksituationer bland bilisterna se något av ovannämnda fenomen – att regler som man lärt sig i bilskolan ibland verkar kunna bli som bortblåsta. Det har jag upplevt om morgnarna när jag cyklat till jobbet och närmat mig ett övergångsställe där även lågstadieelever korsar körbanan för att ta sig till lågstadieskolan i närheten. Vissa bilister tycks vara så stressade redan från morgonen så att de snarare gasar på än väljer att inte stanna då de ser någon närma sig övergångsstället!

Just det hände en septembermorgon då en fotgängare stod vid övergångsstället och tvekade. En bilist från det ena hållet hade stannat och tutade otåligt för att förmå fotgängaren att passera medan bilister från motsatt håll inte följde trafikreglerna alls och stannade, utan bara fortsatte köra som om de inte alls såg vare sig fotgängaren eller de cyklister som nu ville passera körbanan. Inte konstigt då om både fotgängare och cyklister blir extra försiktiga och tveksamma under sådana premisser!

Jag fasar nu för kommande tider, då mörkret tätnar alltmer och både fotgängare och cyklister syns ännu sämre än förr. Det finns heller inget trafikljus vid ovan beskrivna övergångsställe. Jag överväger därför nu i fortsättningen, för att inte behöva riskera mitt liv, att börja korsa körbanan först vid ett övergångsställe en bit längre fram som har trafikljus. Varken lågstadieelever på väg till skolan eller fotgängare eller cyklister på väg till sitt jobb ska behöva korsa en skyddsväg under årets mörkaste period med livet som eventuell insats!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken