Oxsvansragu är en smakrik klassik  er som gör sig utmärkt till kort pasta som exempelvis rigatoni eller penne rigate. Tänk på att koka pastan ”al dente” – förkorta gärna koktiden på förpackningen med ett par minuter för en mer genuin känsla.

En av mina favoriträtter i det italienska köket är pasta med mustig oxsvansragu. Helst ska det vara rigatoni, men penne eller annan kort pasta går också bra. Det här är ingen snabbmat, den görs helst dagen innan den ska ätas. Men den är väl värd besväret och den tid den tar i anspråk.

Ingredienser

1 ½ kg oxsvans i bitar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 msk balsamvinäger
2 tsk strösocker
2–3 dl rött vin + 2 dl
vatten eller oxbuljong
en halv näve färsk
oregano
några salviakvistar
salt
nymald svartpeppar
2–3 msk olivolja att steka i
kort pasta för 4 personer
(t ex rigatoni)

Hetta upp en stekpanna och fräs oxsvansen med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form.
Hacka lök, morot och selleri grovt och finhacka vitlök. Fräs alltsammans mjukt med strösockret och balsamvinägern i olivolja och lägg sedan över köttet i formen. Krydda med örtkryddorna och, om du vill, mer salt och peppar.
Koka upp vinet med vatten och tillsätt lagerblad och tomatpuré, samt salt och peppar. Koka upp och häll över köttet och grönsakerna.
Grädda långt ner i ugnen på svag värme (cirka 125 grader) i minst 5–6 timmar. Köttet ska vara så mört att det går att dra av från benen när det är klart.
Håll ragun varm (eller förvara den i kyl över natten och värm den till serveringen) och koka pastan al dente. Blanda pastan med ragun och servera rykande hett, gärna med vitt bröd till. Rött vin är gott till,
eller kallt mineralvatten.

Tips! Enkelt – och jättegott – är spaghetti med chili, vitlök och olivolja. Hur snabbt och lätt som helst – koka spaghettin al dente (och dra gärna ner någon minut eller två på den rekommenderade koktiden), finhacka chili och vitlök och fräs i en god olivolja. Häll över den färdigkokta och avrunna pastan och rör samman. Klart!

Text och foto: Bitte Assarmo

Från Kuriren #8 år 2017

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken