Ett hav av julstjärnor möter besökaren vid Sunds Trädgård i Jakobstad. Den egna odlingen av den populära julblomman utgör cirka 10 000 stycken. Av dessa är ungefär 60 procent röda.

Andra omtyckta färger på den traditionella julstjärnan är vitt och rosa.

– I år har vi också satsat på en del nya specialfärger, som till exempel julstjärnor i gula, kanelfärgade och lila nyanser, berättar florist och butikschef Carola Snellman medan vi vandrar runt i det stora och välförsedda trädgårdscentret.

Även om julen är en ganska traditionsbunden högtid och julblommor hör till traditionerna varierar trenderna från år till år, framför allt när det gäller planteringar och arrangemang.

Beträffande olika arrangemang är frostigt vitt och grönt samt grått i olika nyanser populära, liksom matta silver- och guldfärger och dramatiskt svart.

– En stark trend och en spännande krock är att naturmaterial möter det metalliska, säger Carola Snellman och tillägger att kunderna vanligen är mycket trendmedvetna.

– Våra kunder tar snabbt till sig trenderna från vårt västra grannland. De läser svenska tidskrifter, följer med bloggar och Instagram samt naturligtvis svenska teveprogram.

De senaste åren har arrangemang med till exempel lökväxter i glas vunnit terräng. Variationsmöjligheterna är oändliga. Det är bara fantasin som sätter gränser.

– Lyxigare planteringar med orkidéer är också populära, säger Carola Snellman som redan i fjol även överraskades av det stora intresset för snittblommor inför julen.

– Snittbuketter är trendiga. De har seglat upp som ett starkt alternativ till mer traditionella julblommor och arrangemang.

Skimmia är en omtyckt julblomma.

Stilrent för återanvändning

Till de populära blommorna inför jul hör även julros, höstglöd och skimmia samt barrväxter, som till exempel tuja, rumsgran, cypress och ceder.

Prinsettia, en julstjärna som kommer redan i november och därför också kallas novemberstjärna, är en annan av de populära blommorna. Den är till färgen vitare än den vanliga vita julsjärnan.

Carola Snellman poängterar att man på Sunds Trädgård är noggranna med att de kärl, skålar och krukor man planterar i går att återanvända, bland annat för att undvika problemavfall.

– Vi strävar efter att kunderna ska kunna använda kärlen efteråt, till exempel som fruktskålar, brödlådor, servettlådor och liknande. Vi satsar på det stilrena som passar många olika smaker och inredningsstilar.

Röd gaultheria, kottar och calluna i ett rustikt plåtkärl.

Stor egen odling

Sunds Trädgård firade 50-årsjubileum i fjol. När man startade med egen odling av hyacinter inför julen 1967 handlade det om 100 blommor. I dag består hyacintodlingen av ungefär 3 500 stycken.

– Multiflora-hyacinten med många små lökar och mindre blommor än den vanliga hyacinten är omtyckt. Tack vare att dess doft inte är lika stark som den vanliga hyacintens passar den bättre för vissa allergiker, förklarar Carola Snellman.

Amaryllis är en annan populär julblomma. Sunds Trädgårds egen odling av den vackra amaryllisen utgör cirka 3 000. December månad är högsäsong för blomsterhandeln.

– Förut köpte kunderna julblommor dagen före jul. Numera njuter man av julblommor och olika arrangemang under hela advent, konstaterar Carola Snellman och tillägger att Sunds Trädgård utöver de egna odlingarna köper en del av det som finns i regionen och har egen import från Danmark och Holland.

Äkta julros (Helleborus) och taklök i metallskål.

Gör dörr- eller bordskrans själv

När det gäller skötselråd rekommenderar Carola Snellman att man konsulterar sin egen florist i samband med att man köper julblommorna.

Det finns givetvis också en hel del som man kan pyssla med själv när det gäller olika arrangemang och dekorationer, om man har intresse för det.

Exempel på sådant är bland annat dörr- eller bordskransar samt olika glasdekorationer.

– Kanske en bordskrans med granris, olika varianter av eucalyptus, rosépeppar och kottar eller ett glasarrangemang med dekorationsgrus i botten, rötter och ett ljus eller en skylt, föreslår Carola Snellman.

 

Text och bild: Margaretha Sundkvist

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken