När vi närmar oss den kalla tiden på året, börjar vi dekorera våra hem. Att pynta med granris har genom tiderna varit mycket populärt, speciellt till jul. I höststormarna faller det ofta stora träd och bland dem kan man hitta fina kvistar som man kan plocka med sig hem.

Att dekorera hemmet med granris hör vintern till och inte minst till julen. Många av oss gillar att redan på hösten fixa till både ute på trappan och balkongen samt inomhus. För att få fina dekorationer behövs det inte många grankvistar. Redan med små vackra blickfång får du mysfaktorn att stiga. Här kommer några tips på hur du enkelt kan göra små pynt till det egna hemmet.

Ställ större vaser med granris på golvet. Det passar fint till exempel i trappor. Lite extra belysning med ljusslingor är heller aldrig fel under den mörka tiden av året.

Små vaser med granris

För att få den där härligt mysiga julstämningen att sprida sig i hemmet behövs det inte så värst mycket. Sök fram några fina glasburkar eller krukor där du kan ställa granris. Om du sätter dem i vatten håller de riktigt bra i några veckor. Ta in dem i god tid och ställ dem lite här och var i hemmet. De sprider underbar doft. Dekorera kvistarna om du vill.

Minigran

Om du råkar ha egen gård eller en egen skogsplätt, kan du ta in en liten granplanta (i annat fall måste du be om lov av mark-ägaren). De går fint att riva upp med rot och allt. Skölj granplantan och ställ den i vatten. En liten gran som denna kan du ha inomhus hela vintern. Fyll på vattnet med jämna mellanrum.

Girlanger och kransar

Med granris och tunn ståltråd kan du enkelt trolla fram både kransar och långa girlanger av granris. Gör flera och häng upp dem både på ytterdörr, i vindfång, på skåp och i fönster. Kransarna är fina då man dekorerar dem med band, kottar och ljusslingor av olika slag. Använd batteridrivna ljusslingor ifall du vill sätta ljus i en krans (då syns inte elsladden).

Dekorera matbordet med klara glas eller små flaskor. Sätt en liten grankvist i dem.

Duka festligt med granris

När du vill ha en extra fin vinter-/juldukning ska du använda dig av granris. Ställ upp- och-nervända glas på bordet och lägg en gran-
kvist under. Ställ ett ljus på glaset. En vacker prydnad på middagsbordet gör du av höga glas eller glasflaskor i rad. Sätt en liten grankvist i varje glas/flaska.

Du kan även göra en mittdekoration på bordet genom att placera granris på mitten av bordet. Sätt en vacker ljusslinga i riset och dekorera med äppel och juldekorationer. Dekorera även servettringar och placeringskort med lite grönt. Blir väldigt fint och uppskattas av gästerna.

Hängande grandekorationer

Förutom de traditionella stora granbollarna finns det många andra fina, lite mindre, dekorationer som går enkelt och snabbt att göra. Gör till exempel små granstjärnor av fyra små kvistar som du knyter ihop till ett kors och häng sedan upp dem i ett band.

Du kan även samla ihop ett knippe granris som du knyter ihop med ett julband. Häng sedan knippet upp-och-ner på dörren. Mycket dekorativt.

Dekorera trappan med granris

Att dekorera utomhus är roligt. Dels för att man slipper barren inomhus men även för att det blir en långvarig dekoration eftersom granriset håller sig fint hela vintern.

Lägg granris under lyktan som står på trappan. Det blir ett vackert blickfång som gör att det känns hemtrevligt! Ställ fram stora krukor med granris och sätt i en ljusslinga. Mycket dekorativt och gör sig bra under hela den långa, mörka vintern. Dessa kan med fördel juldekoreras inför julen. Även granris framför trappan är vackert och ger ett inbjudande intryck.

Text och foto: Lotta Kourimo

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken