Knäck är nog min favorit bland julens alla gotter. Min mamma var likadan – det hann inte bli mer än november förrän hon tjuvstartade med en omgång knäck, som vi sedan åt som lördagsgodis under ett par veckor framåt.

Mammas knäck

Mamma lagade sin knäck lite på känn, efter ett recept som hennes far och farmor använt. Det brukar jag också ofta göra. Då ser receptet ut ungefär så här:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

1 ½ dl strösocker

en klick smör (ca 25 g)

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sen koka i 45–60 minuter på medelvärme. Rör om då och då. Testa om smeten är klar genom att göra kulprovet. När knäcken har önskad konsistens, häll upp den i knäckformar och låt stelna.

Knäck med messmör

Jag är ingen älskare av messmör och första gången jag smakade messmörsknäck var jag minst sagt skeptisk. Men det är verkligen underbart gott. Messmöret tillför en härlig vaniljkolasmak och knäcken blir härligt seg. Prova!

1½ msk smör

1 dl grädde

1½ dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 dl messmör

½ dl hackad mandel eller ströbröd

Blanda allt utom mandeln i en tjockbottnad gryta och koka till 125º C eller gör kulprovet till önskad konsistens. Det kan ta allt från en halvtimme till uppemot en timme. Rör regelbundet i grytan. Blanda så i mandeln och häll upp i knäckformar.

Kulprovet: Ta en tesked knäcksmet ur kastrullen och doppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. Om smeten stelnar så den går att forma till en kula är den klar. Är den för lös ska den koka längre. Ju längre koktid desto hårdare och fastare knäck.

Text: Bitte Assarmo

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken