En timmes bilfärd norr om det glimrande och turistaktiga Sharm El Sheikh vid Röda havets egyptiska kust ligger Dahab. Tidigare var platsen en fiskeby för Sinaiöknens beduiner. Numera är det en lite undanskymd, lugn och sävlig semesterort där västerlänningar, beduiner och egyptier bor sida vid sida. För den som vill dra sig undan stress och jäkt är Dahab en skön och charmig oas.

För några år sedan var Dahab ett tillhåll för hippier som undvek de stora mera kommersiellt präglade semesterorterna. Numera har detta luckrats upp och man ser turister av alla slag på gatan, men det finns ännu ett stort utbud av affärer som säljer batikskjortor, haremsbyxor och andra mera bohemiskt präglade attiraljer. Den del av orten där turisterna håller sig består av en enda lång gata längs med stranden. Längs den gatan finns alla restauranger, affärer, dykfirmor, hotell och caféer.

Man ser dagligen snorklare, fridykare och fritidsdykare röra sig i vattnet. Dahab har några av Egyptens finaste dykvatten precis intill stranden. Maten i de charmiga restaurangerna är billig och god. Det enklaste sättet att ta sig till den före detta fiskarbyn är att flyga till Sharm el Sheikh. Därifrån är det en dryg timmes bilfärd till Dahab.

Om man tröttnar på det stilla livet vid havsstranden kan man köpa dagsutfärder för att bekanta sig mera med Egyptens sevärdheter. Det ordnas utflykter till Katarinaklostret, som är kristendomens äldsta kloster, en dryg timmes bilfärd från Dahab. Bredvid ligger Mount Sinai som enligt Bibeln var det berg Mose klättrade upp på för att ta emot stentavlorna med de tio budorden. Andra populära resmål är bland andra huvudstaden Kairo. Eller så kan man åka ut i öknen och ta del av en beduinsk middag, rida kamel och övernatta i beduintält. Sinaihalvöns ursprungsbefolkning kallas för beduiner, och är av tradition nomadiska folkstammar som bor i öknen. Många av dem lever ännu på det traditionella sättet, men särskilt de yngre generationerna har börjat anpassa sig till ett mera västerländskt levnadsideal.

Vy från huvudgatan i Dahab.

Färgsprakande korallrev

Jag reste till Dahab för att dyka och tog kontakt med en europeisk organisation som heter RSEC – Red Sea Environmental Centre. Den ordnar längre och kortare kurser för marinbiologer eller marinbiologiskt intresserade. Under mina tre veckor i Dahab fick jag träning i att bli en så kallad ekodykare. Dagligen fick vi ta del av föreläsningar om koraller, fiskar och andra havsdjur, men även om miljövård. Utöver detta dök vi två gånger om dagen. Under dykturerna gjorde vi vetenskapliga undersökningar för att ta reda på hur korallreven mår. Den insamlade informationen används sedan av forskare.

Den som har simmat, dykt eller snorklat i tropiska vatten har troligen sett koraller. De liknar färgglada stenar, men är faktiskt nässeldjur och släkt med bland annat maneter. Det finns koralldjur i de flesta hav, men det är bara i tropiska vatten som de växer ovanpå varandra och bildar rev nära vattenytan.
När en korall dör av ålder förstenas den, och nästa korall börjar växa på den, och på så sätt växer korallrevet långsamt. Korallreven kryllar av liv. Där lever mängder med olika fiskar och andra vattenlevande organismer. På jordklotet är det bara regnskogarna som kan uppvisa en större bredd av olika djurarter än korallrev.

Hot mot korallreven

Korallreven i dag mår tyvärr allt sämre. Koraller är känsliga för förändringar och blir stressade av föroreningar, övergödning, temperaturväxlingar, rovfiske och liknande. De senaste 30 åren har över hälften av världens korallrev dött på grund av människans beteende. Om utvecklingen fortsätter beräknar forskarna att alla korallrev kommer att ha dött år 2050. En fjärdedel av allt liv i haven är beroende av välmående friska korallrev. En halv miljard människor får sitt levebröd från korallreven, till exempel i form av fiske eller turism. Om vi människor tillåter korallreven att dö kommer det att få sorgliga konsekvenser för oss och för allt levande.

Man kan lätt bli nedslagen av att lära sig mera om miljöförstöringen. Vi som deltog i RSEC:s kurs dök och gjorde undersökningar också vid de döende korallreven, dit inga andra turister far. Det är en sorglig syn att se skelett av döda koraller övervuxna med bruna alger så långt ögat når. När vi rörde oss där tänkte jag på mina syskonbarn och mina gudbarn. Kommer de i vuxen ålder att kunna fara på dyksemester och få se friska korallrev som kryllar av liv?

Samtidigt känns det ändå bra att det också görs mycket gott. RSEC är ett fint exempel. De samlar frivilliga dykare som forskningsassistenter som gör olika mätningar och inventeringar. Uppgifterna används senare av forskare för att få till stånd fridlysningar av korallrev, införande av fiskekvoter eller andra skyddsåtgärder. Det var värdefullt att under en vanlig solsemester till sydligare breddgrader få göra en konkret insats för ett renare och friskare hav.

Under vattenytan öppnar sig en färgglad värld av koraller och fiskar.

Vad kan vi själva göra för korallreven?

Om du själv är på väg på en södernresa snart, så finns det några enkla saker som vem som helst kan göra. Det första är att välja en ekologisk solskyddskräm. De vanliga som man köper i affären innehåller skadliga ämnen som bland annat oxybenzone som, när det hamnar i havet, allvarligt skadar korallrevens celler. Man beräknar att cirka 5 000 ton solskyddskräm rinner ut i havet varje år. Dels för att folk simmar i havet efter att ha smort in sig, men också genom duschvatten från hotellen, eftersom reningsverken i många länder fungerar dåligt. Det finns giftfria alternativ att köpa, bland annat i affärer som säljer
naturkosmetik. De är dyrare men värda att satsa på.

Ett annat sätt är att använda så lite plast som möjligt, förstås också här hemma, men framför allt under semestern. Många fattigare länder söderut har en ganska dålig avfallshantering, och det finns en risk att plastpåsen eller plastflaskan hamnar i havet efter att du satt den i papperskorgen. Plast bryts inte ner av mikroorganismer i havet, och om den hamnar på en korall så dör korallen snart.

Det tredje tipset är att stöda ekoturism när du reser. Det finns researrangörer, hotell och liknande som försöker skapa miljövänliga reseupplevelser åt sina kunder. Det lönar sig att som konsument fråga efter sådant och understöda när man hittar det. Och det sista tipset är givetvis att inte köpa souvenirer som är gjorda av vilda djur, till exempel snäckskal eller koraller. Även om försäljaren påstår att de är plockade på stranden uppspolade av vågorna, så kan det hända att djuret jagats och dödats enkom för att bli en souvenir.

En av många turistshoppar med ett digert utbud av kläder och prylar.

Är Egypten ett säkert resmål?

Innan jag reste iväg frågade många av mig om jag verkligen vågar resa till Egypten just nu med tanke på alla terrordåd. Mitt svar är ja. Det finns oroligheter i landet, och man behöver vara försiktig och läsa lite innan om vilka orter det lönar sig att undvika. Men den senaste tidens nyhetsrapportering har visat att terrorn finns överallt i vår värld, och inte bara i vissa oroshärdar. Vi har i nyheterna sett att terrorister lika gärna kan slå till i en europeisk stad som på Sinaihalvön. Egypten är ekonomiskt beroende av sin turism. Gästfrihet är av tradition en viktig dygd i hela Mellanöstern, och besökare respekteras och välkomnas i regel. Det är stor skillnad på fredliga muslimer och på radikala islamister. Om man har otur kan man förstås hamna på fel plats vid fel tillfälle, men det kan hända överallt.

Många finländare räknar till exempel Thailand som en säker plats att besöka, även för barnfamiljer. Men få tänker på att även där pågår sedan länge en väpnad konflikt som tar sig uttryck i våld och bombattacker. Det finns thailändska orter som finska utrikesministeriet uppmanar finländare att inte åka till. Vidare förekommer utbredd offentlig prostitution och många västerländska turister omkommer årligen i trafikolyckor i Thailand på grund av kaotisk trafik och dåliga vägar. Trots detta och mycket annat ifrågasätts sällan någons planer på att åka på solsemester i Thailand, men nog om man vill åka till Egypten.

Min övertygelse är att man kan resa i Egypten, bara man är försiktig, använder sitt sunda förnuft, klär sig anständigt när man inte är på stranden, och anlitar säkra researrangörer för utflykter utanför semesterorterna. Det är ett otroligt vackert och spännande land; särskilt för den som gillar att simma, dyka eller snorkla.

Text och foto: Frank Berger

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken