Det här är en riktigt matig sallad som passar bra som lunch. Gör en liten sats hemgjord majonnäs och använd den som bas. Har man pasta som blivit över passar det extra bra att göra tonfisksallad på resterna.
3–4 dl kokt pasta
1 msk olja
1 tsk vinäger
salt
peppar
1 brk tonfisk
1 äpple
en liten sats hemgjord majonnäs (ca 1 dl)
1 dl gräddfil
1 tsk curry
½–1 isbergssallat
2–3 kokta ägg
Börja med att koka pastan ifall du inte har överbliven pasta från förr. Låt den svalna. Koka äggen och låt dem svalna.
Gör en dressing av olja, vinäger, salt och peppar och häll över pastan.
Rör ihop majonnäs, gräddfil och curry. Skala äpplet och skär det i tärningar. Häll spadet av tonfisken. Rör ner tonfisk och äpple i majonnäsblandningen.
Skölj isbergssallaten och skär eller riv den i mindre bitar. Skala de kokta äggen och skär dem i klyftor.
Blanda försiktigt ihop pastan, tonfiskröran och sallaten i en skål. Toppa med äggklyftorna.
 
Hemgjord majonnäs
Det är enkelt att göra sin egen majonnäs och det tar inte heller särskilt lång tid. Jag tycker om att den hemgjorda varianten blir lite mildare i smaken än den köpta majonnäsen på tub. Receptet är en förenklad men väl fungerande version av majonnäsreceptet i Rutiga kokboken. Det underlättar att ha en hjälpreda som håller i skålen då majonnäsen ska vispas ihop.
1 äggula
1 tsk senap
salt
vitpeppar
curry
några droppar vinäger
ca 1–2 dl matolja
Det är viktigt att både ägg och matolja har samma temperatur, annars skär sig majonnäsen lätt. Ta fram direkt ur kylskåpet eller låt båda stå i rumstemperatur en god stund.
Separera äggulan från vitan. Sätt gulan i en liten skål med rundad botten. Tillsätt senap, vinäger, en nypa salt, ”några skak” curry och en liten ”pust” vitpeppar. Rör ihop blandningen.
Nu ska matoljan vispas ner. Jag brukar använda en gaffel men elvisp fungerar förstås också om man vill. Det är väldigt viktigt att bara hälla i lite olja åt gången och att vispa ordentligt hela tiden. Börja med att hälla i en första tunn stråle olja samtidigt som du vispar. Häll inte i mer olja innan du har vispat blandningen slät.
Fortsätt att först hälla i lite mer olja och sedan bara vispa några gånger tills majonnäsen börjar bli tjockare i konsistensen. Då kan du hälla i resten av oljan (men fortfarande i en fin stråle!) samtidigt som du vispar. Om majonnäsen ser ut att vilja gryna sig gäller det att snabbt sluta hälla i olja och i stället bara vispa tills den igen blir slät och blank.
Oljemängden i receptet är ungefärlig, du bestämmer själv när du tycker majonnäsen är lagom.
Recept och foto: Johanna Granlund

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken