Bönburgare

Bönburgare
(4 burgare)

Vegetariskt blir alltmer populärt, och undra på det – det är både gott, nyttigt, billigt och dessutom bra för miljön! Jag
lagar ofta bönburgare i stället för ”köttburgare” – det här ett enkelt recept som går att variera på många sätt.

1 burk bönor, till exempel
kidneybönor, sköljda
och avrunna
2 morötter
1 rödbeta
1 kokt, kall potatis
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 msk vetemjöl
2 msk ströbröd

  • Riv morötter och rödbeta och mosa potatisen. Häll alltsammans i matberedare och tillsätt bönorna. Pressa vitlöken och tillsätt även denna, samt salt och peppar. Kör tills alltsammans blir finfördelat och mosigt och tillsätt sedan vetemjöl och ströbröd och kör ett par varv till. Smeten blir lite lös men går bra att steka.
  • Forma smeten till fyra runda burgare och stek dem på medelstark värme i matolja eller smör. Låt dem bli helt färdigstekta på ena sidan innan du vänder dem, annars händer det lätt att de går sönder.
    Servera som vanliga hamburgare eller som biffar, med klyftpotatis och sallad till.

Text & foto: Bitte Assarmo