För den kreativa är det mesta möjligt

image_print

Hör du till de flickor som under din barndom hade ett eget dockskåp som kanske var en av dina käraste leksaker? I så fall är du antagligen i gott sällskap av många fler. Ett dockskåp för flera årtionden sedan var en leksak där kreativiteten flödade – dockhuset skulle förses med möbler och annat behövligt. Saknades någon möbel kunde till exempel en låda i passande storlek få fungera som säng, med en fin näsduk som täcke. Fantasin var det enda som satte gränserna i leken.

I dag är det ganska många vuxna, både män och kvinnor, som sysslar med att göra miniatyrvärldar. Inredningen gör de själva eller köper färdiga delar på nätet som de sedan bygger ihop och förfärdigar. Många av dem bygger precis allt själva och använder sin fantasi till fullo. Här talar vi om återanvändning och kreativitet på hög nivå! Johanna Packalén är en kreativ person som har miniatyrvärldar som sitt stora intresse och som du har möjlighet att läsa om i detta nummer. Temat är för övrigt ”Bygga och bo”.

En person som valt att leva sitt liv genom att bo på ett annorlunda sätt än majoriteten är Ica Holmberg-Muños som tillsammans med sin chilenska man har hunnit prova på att bo både i en skåpbil och i ett
kollektiv i flera månader. Paret har också en podd där de berättar om hur det är att leva ihop med en person som har ett annat språk och kommer från en helt
annan kulturmiljö och världsdel.

Henrica Fagerlund bor inte bara i ett kollektiv, hon startade till och med själv ett sådant för flera år sedan. Att bo i kollektiv är något som hon trivs med och ett sätt hon alltid säger sig vilja bo på. Hur hon lyckats få ett kollektiv med människor med olika bakrund att trivas tillsammans kan du även läsa om i detta nummer.

Dagens melodi är återanvändning och allt fler låter antingen restaurera gamla möbler av god kvalitet eller beställer specialdesignade möbler av en möbelsnickare som får planera, designa och tillverka dem. Du kan läsa om två helt olika företagare som åtar sig sådana uppdrag – företaget Elsa Möbel i Österbotten och Ivan Kulvik som tillverkar egna möbler under företagsnamnet Kulvik Design i Västra Nyland.
Vill du så kan du även få lära dig hur du på bästa sätt ska sköta om och ta hand om dina kopparkärl, både nya och gamla, för att ha störst glädje av dem.

Missa inte heller att läsa om U-P Nymans finurliga lampa av återvunnet material, kanske blir du inspirerad att själv göra nytt av gammalt! Det och mycket mer bjuder vi på denna gång.

Trevliga lässtunder önskar redaktionen!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken