Kultur kan ge färg och guldkant på livet

image_print

Kuriren inleder året 2021 med temat vintermys där vi tagit fasta på litteratur, musik, konst, teater och film – ämnen som många kulturintresserade kan uppleva om viktigare än någonsin i denna pandemitid.

Alla finlandssvenskar har säkert någon gång hört radioreporter Camilla Andelin leda till exempel programmet Tongåvan, Föräldrapanelen och nyhetsprogrammet Nyheter på lätt svenska i Radio Vega. Nu har du även chans att i både text och bild få bekanta dig med hennes arbete på radion och de hobbyer som hon gärna sysslar med på sin fritid.

Att läsa kan fungera som ett sätt att skaffa sig kunskap, ge både förströelse och en inblick i andra människors upplevelser, liv och tankar. Vi bjuder denna gång på intervjuer med tre finlandssvenska författare: Ann-Luise Bertell vars roman Heiman var nominerad till Finlandiapriset, Martin Högstrand som gärna skriver utgående från hur ett musikstycke är uppbyggt och Karin Collins som skriver spänningsromaner förlagda till småstadsidyllen Hangö. Alla tre jobbar de på lite olika sätt och i detta nummer kan du läsa om hur de får sin skrivinspiration.

Musik spelar en viktig roll i många människors liv. Många tycker om att lyssna på musik och väljer då gärna musik enligt humör och aktuellt stämningsläge. För kapellmästare Anna-Maria Helsing, som dirigerar både operor och orkestrar och har hela Europa som sitt arbetsfält, är musiken däremot ett heltidsjobb. En annan som har musik som levebröd är låtskrivaren och producenten Janne Hyöty som även är etablerad och framgångsrikt erkänd i både Japan och inom musikvärlden i Asien.

Skådespelaren och musikalartisten Sarah Nedergård är inte bara känd från många teaterscener runt om i Svenskfinland, hon spelar numera även på finsk teaterscen. Hur det gick till, arbetetet som skådespelare, hur hon ser på sig själv och sitt liv berättar hon öppenhjärtigt om i det här numret.

Dessutom kan du läsa om den unga talangen Elmer Lindblom som med bara några streck får till konstverk i graffitistil och bibliotekarien Kristina Hakola-Wass som efter sin pensionering öppnade ett eget antikvariat i Dalsbruk. Gillar du att se på film kan du gärna ta en titt på Lotta Kourimos filmtips.

Utöver det ovan nämnda hittar du även recept på god och värmande mat för den kalla årstiden, mönster på en varm, stickad jumper och mycket annat förhoppningsvis intressant.
Så sätt dig nu i din favoritfåtölj, läs och njut!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken