Skogen och naturen är bra för välbefinnandet

image_print

Så här års, då dagarna tenderar att vara mörka både morgnar och tidiga kvällar, är det värdefullt med tanke på både hälsan och välbefinnandet om man hinner gå ut en stund så länge det är ljust ute. På så vis kan man se till att få ett välbehövligt tillskott av dagsljus som kan höja både humöret och känslan av välbefinnande.

Alla, både unga och gamla, rekommenderas att ta D-vitamintillskott under den mörka årstiden. Personer från 75 år och uppåt behöver få extra D-vitamin året om för att försäkra sig om att få tillräckligt av vitaminet. Vill du veta mera kan du passa på att i det här numret läsa vad Kurirens doktor Lena Sjöberg skriver om just detta vitamin.

Föräldrar som tycker om friluftsliv umgås gärna med sina barn utomhus och då brukar skogen vara ett av de självklara utflyktsmålen för familjen, året om. Även i många förskolor och daghem är det vanligt att barnen mer eller mindre regelbundet får ge sig ut på skogsmulleturer under vilka man följer med årstidens växlingar i naturen och bekantar sig med allt möjligt spännande som kan finnas i skogen.

Skogen som naturelement har mycket att erbjuda oss alla och kan upplevas som en stor rikedom för den som tycker om att vistas där. Förutom att förbättra humöret sägs en skogsvistelse även kunna höja både energinivån och fungera stärkande för självförtroendet. Att redan från att barnen är små vistas mycket i skog och mark gör att de som vuxna kan känna sig trygga i den miljön. Grunden till den tryggheten kan läggas genom att göra små skogsutflykter med barnen med till exempel medhavd matsäck.
Det är även en stor rikedom att vi i det här landet har en allemansrätt enligt vilken det är tillåtet för vem som helst att vandra ute i skog och mark för att plocka bär och svamp, så länge som man inte rör sig på privat mark eller skadar naturen på något sätt.

Men för alla är det inte helt okomplicerat att kunna bege sig ut på en skogsvandring, i synnerhet om man till exempel är rörelsehindrad eller har så pass nedsatt syn att man bara har ledsyn kvar. Då är det värdefullt att det här och där även finns vandringsleder där man kan ta sig fram med rullstol. På så vis blir det även mer möjligt för rullstolsburna och synskadade att få njuta av fina naturupplevelser.

Jag vill utmana alla Kurirens läsare att varje dag se till att åtminstone vara ute en kort stund varje dag, det gör så otroligt gott för det egna välbefinnandet och humöret!
Trevliga lässtunder.

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken