Ett hem är den plats där man lagt sin själ

image_print

För att ett gammalt hus riktigt ska komma till sin rätt då det flyttas gäller det att hitta en passande omgivning för det. Mats Granfors och Johanna Hermans i Kvevlax bor i ett gammalt hus från 1800-talet som de pietetsfullt restaurerat. De har lagt ner hela sin själ i att på sin tomt skapa en helhet av gårdsbyggnader som förr oftast fanns på en gård. Allt det gamla har de även använt så mycket som möjligt av, med stor respekt för den kunskap och den teknik som hantverkare och snickare hade förr.

Ibland kanske man önskar att man skulle ha ett litet flyttbart krypin att ta med sig under kortare resor för att ha någonstans att kunna sova eller vila vid behov. I de banorna funderade Köpi Reinilä i Korsnäs då han skapade sina små övernattningsboxar försedda med löstagbara hjul och som är så pass lätta att en enda person själv klarar av att installera dem på en släpvagn. Nyfikenheten på och mottagandet av hans övernattningsboxar har varit positiv.

En kolonistuga kan fungera som ett andra hem för den som till exempel bor i en stad och längtar efter att få omge sig med en trädgård under sommarhalvåret. På Kuppisområdet i Åbo finns det 57 kolonistugor.
En av de stugorna ägs av Ulla Erjala, som trivs så bra på området där att hon helst tillbringar det mesta av sin lediga tid vid sin lilla stuga när det är möjligt.

Att bo enkelt och nära naturen, i alla fall sommartid, kan upplevas som helt okej under den årstiden. Samtidigt bidrar det också till det lugn och den ro som många i dag längtar efter och vill ha. Håkan Riska i Kronoby har under många år året om levt ett enkelt liv på sin sommarstuga där han har tillgång till enbart elektricitet och sommarvatten. Han berättar om ett innehållsrikt liv som både musiklärare och musiker och blickar samtidigt framåt, väl medveten om att livet alltför snart kan ta slut.

För den som bor på landet och har ett hus som inte är anslutet till ett kommunalt avloppssystem kan det vara en hel del att fundera på för att uppfylla kraven enligt den nya avloppslagen. Entreprenören Göran
Burman berättar om hur man kan gå till väga för att lösa den ekvationen, antingen själv eller tillsammans med sina grannar.

Temat för det här numret är hus och hem och vi bjuder som vanligt på ett digrare innehåll än vad som omnämns här. Ni som inte är prenumeranter redan nu men kanske brukar köpa lösnummer, passa på att börja prenumerera för nästa år redan nu, så får ni resten av höstens nummer på köpet!

Trevlig läsning!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken