Livet är mycket mer än verkligheten

image_print

Ibland blir livet inte som tänkt när människor ofrivilligt hamnar att gå igenom stora prövningar i sitt liv. Det hände familjen Wickholm i Hangelby i Sibbo, en helt vanlig tvåbarnsfamilj vars liv drastiskt förändrades bara över en natt för drygt sex år sedan när först mamman i familjen plötsligt blev allvarligt sjuk och några år senare även den ena dottern. Tack vare bland annat det rådiga ingripandet av pappan i familjen och att han tillkallade hjälp i tid kunde bådas liv räddas. Familjen Wickholms dramatiska berättelse där livet tidvis hängde på en väldigt skör tråd lämnar ingen oberörd!

Att bli adopterad som liten och inte veta så mycket om vare sig sin biologiska familj eller det land därifrån man kommer, leder ofta till att man senare i livet börjar fundera på sitt ursprung. Det hände den finlandssvenska artisten Tika Sevón Liljegren som föddes 1992 i nepalesiska Himalaya och adopterades av ett finlandssvenskt-svenskt par när hon var ett och ett halvt år gammal. Tika bodde i Ekenäs sedan fem års ålder och tack vare att hon tog kontakt med programledarna för det rikssvenska programmet Spårlöst fick hon chansen att få åka till Nepal och söka sina rötter. Missa inte hennes berättelse om när hon träffade sin sin bror och sina släktingar för första gången!

I det här numret kan du även läsa om andning och varför det är bra att andas på rätt sätt. Du får även tips på ett par enkla och effektiva andningsövningar som du kan göra själv hemma för att bli antingen lugnare eller få mera energi. Ju duktigare man blir på att kunna andas på rätt sätt, desto större positiv inverkan för hela ens hälsa. Nina Åbrandt lär ut två andningsövningar som inte svåra att göra, så testa gärna själv!
Du kan även fördjupa dig i det förebyggande barnskyddsarbete som stiftelsen Bensow i Grankulla jobbar med för att barn och unga i Finland ska känna sig sedda och hörda under sin uppväxt. Vi träffar också en regnbågsfamilj i Åbo som har en betydligt annorlunda konstellation än många andra familjer och där både de två samkönade paren och barnen trivs med att bo tillsammans i kollektiv.

Funderar du på att tågluffa kan du gärna passa på att läsa om Mona Salamas erfarenheter och tips på hur man kan planera och genomföra en sådan resa för att den ska bli så lyckad som möjligt.
Höstens första nummer innehåller många både berörande och spännande människoöden där temat är familj och fritid. Det här och mycket mera hittar du att läsa denna gång.

Sköna lässtunder!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken