READING

Hitta avkoppling och upptäckarglädje i naturen!

Hitta avkoppling och upptäckarglädje i naturen!

image_print

Coronaviruset förändrade livet för oss alla. Vissa föräldrar här i landet tyckte till exempel att skolornas distansundervisning fungerade bra och att det rent av gav ökad familjetid och gemenskap, medan andra fick kämpa hårt för att bara få vardagen att rulla på och inte var lika förtjusta. Många har också en längre tid saknat den verksamhet och de hobbyer som de normalt brukat delta i och samtidigt få umgås med andra. Hur läget utvecklas och hur det kommer att bli framöver är det svårt att sia om, men vi får antagligen räkna med en sommar som knappast blir såsom de somrar vi vant oss vid. Nu gäller det att försöka hitta konstruktiva lösningar så att livet och tillvaron ändå känns bra. I till exempel naturen kan vi hitta både avkoppling och rekreation och en promenad i marker och områden som vi kanske aldrig eller sällan besökt kan bli spännande besöksmål i sig och kan på samma gång höja humöret.

Med tanke på de fina upplevelser naturen kan bjuda på har du i det här numret möjlighet att bekanta dig med två natursköna platser i Svenskfinland. Den ena är naturreservatet Prästgårdsnäset i Finström på Åland som finns nära den medeltida kyrkan. Där kan man under våren njuta av till exempel vårblommor, hassellundar och ekbackar medan man går den drygt två kilometer långa vandringsleden. Även många fågelskådare brukar gärna söka sig dit eftersom det finns möjlighet att studera många olika fågelarter närmare där.

Den andra natursköna platsen är Lostenen i Överpurmo där ett av Finlands största flyttblock finns. Den snåriga och slingriga stigen som leder fram till stenen är drygt en kilometer lång. Med hjälp av en trätrappa i början och en spiraltrappa som senare tar vid, är det även möjligt att klättra upp och beundra utsikten. Den omgivande naturen är omväxlande och vacker och det finns möjlighet att till exempel grilla och äta medhavd matsäck i ett rast- och grillhus som finns i närheten.

Du som bor på rimligt avstånd till någon av de här platserna kan passa på att vid tillfälle ta en tur dit. Är du bosatt på annat håll kan du gärna fundera på vilka intressanta pärlor och sevärda platser det finns i din hemtrakt eller på någon plats du gärna återvänder till. Kanske kommer du att likt Lars ”Kimmo” Lind i det här numret upptäcka att några av de käraste platserna för dig kan vara de platser där du tillbringat en stor del av din barndoms- och uppväxttid. Inför utfärden kan du gärna passa på att bekanta dig lite närmare med ortens historia. Den kan vara betydligt intressantare än vad du kanske först trodde!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.