På en stenig backe i Kvevlax ligger Jahn-Erik och Vivi-Ann Beijars trädgård. Trots den ibland svårarbetade terrängen frodas både blommor och grönsaker. Trädgården är en rogivande oas som är svår att lämna. Någon sommarstuga behövs inte då man likt paret Beijar har tillgång till så
mycket skönhet och avkoppling rakt utanför ytterdörren.

Trädgård är ett gemensamt intresse för Jahn-Erik och Vivi-Ann Beijar. Tidigare bodde de i grannbyn Kuni, där de också hade mycket blommor och buskar i trädgården. Det var ändå i samband med flytten till Kvevlax år 2006 som trädgårdsintresset blommade upp på allvar. Då byggde paret Beijar ett nytt hus intill Jahn-Eriks gamla hemgård.

– I den gamla trädgården fanns väldigt många träd och buskar med hög ålder. Många av dem kom från Syrings plantskola i Gerby, berättar Jahn-Erik.

I dag är trädgården runt de båda husen inte längre igenvuxen utan lagom luftig och lagom lummig. Ett av de gamla äppelträden, en okänd vintersort som torde ha planterats år 1923, står fortfarande kvar, sprucket och lutande men uppenbart livskraftigt.

Paret Beijar odlar lite av varje i sin trädgård, allt från grönsaker, kryddor, bärbuskar och fruktträd till prydnadsväxter av olika slag. Ska de nämna några specialintressen får det bli pelargoner och för Vivi-Anns del dessutom dahlior.

– Särskilt den ena dahliasorten är så kär för mig. Min mamma hade knölarna och jag har fortsatt odla dem. Det är ett arv jag förvaltar, säger Vivi-Ann och visar en dahliaplanta som är nästan lika hög som Vivi-Ann själv och fylld med enorma, rosa blommor.

Upphöjda bäddar förenklar

Med ett stort trädgårdsintresse behöver man ingen sommarstuga.
– Vi har varken båt eller stuga, utan det här är vårt sommarställe. Om vi var borta en stor del av sommaren skulle vi inte kunna satsa på trädgården på samma sätt som vi gör nu, konstaterar Jahn-Erik och Vivi-Ann.
Trädgården är omkring 4 000 kvadratmeter stor och sträcker sig runt parets nya hus och Jahn-Eriks gamla hemgård. Tomten är stenig och kuperad och här och där ligger stora flyttblock.

– Vår adress är Stenvägen och det finns en orsak till att vägen har fått det namnet. Det är bara stenar här under och man ska inte börja gräva eller röra något, säger Jahn-Erik Beijar och visar med handen ut över gräsmattan.

Delvis har han och Vivi-Ann kringgått problemet genom att odla i upphöjda bäddar av olika slag. Grönsakslandet består till exempel av pallkragar fyllda med jord. Då slipper man kampen med stenarna.

Högst upp i ena hörnet av trädgården har Vivi-Ann och Jahn-Erik anlagt en sittplats i en berså av midsommarrosor. Bersån är placerad på grunden av ett gammalt soldattorp. Rosorna fanns på plats redan då paret Beijar flyttade hit och kan vara mycket gamla.

Text och foto: Johanna Granlund

Läs hela artikeln i Kurien 7-2020

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken