Årets påsk blir en av de stillsammaste på länge

Påsken står för dörren. Långfredagen gjorde förr i tiden på många håll verkligen skäl för sitt namn och många äldre kan berätta om hur de som barn just den dagen inte alls fick gå ut och leka utan måste hålla sig i stillhet inomhus. I vissa hem hade man också noga i förväg planerat allt arbete under den dagen så att allt som ansågs som onödigt inte behövde göras då.
Årets påskfirande blir annorlunda än vanligt med tanke på de allmänna begränsningar som nu råder i landet för att minska risken för att coronaviruset ska spridas ytterligare. Påsken kommer därför antagligen att bli en av de mest stillsamma vi nationellt upplevt under lång tid. Men det blir påsk i år också och under påskdagarna kan man därför passa på att vila sig riktigt ordentligt nu när tillfälle ges!

En stilla påskledighet som denna kan du till exempel se på film, och du som kanske inte under någon påsk tidigare år råkat se någon av de tv-sända filmer som skildrar påskens budskap kan passa på nu. Bitte Assarmo ger tips på flera olika filmer som skildrar Jesu mission och liv, hans lidande och uppståndelse.

Någon av de omnämnda filmerna i artikeln kan även ses på till exempel Netflix och i vissa fall Youtube.

Påskfjädrar hör påsken till och du som gärna vill pyssla med dina barn kan gärna ta en titt på de påskpyssel som Ninette Bahne ger tips på inför påsken. Passa gärna på och pyssla tillsammans hela familjen!
Påsken är en riktig mathögtid och du som tycker om att laga mat ska inte missa Kurirens matvrå med Liselotte Enlunds lättlagade recept från hennes uppväxttid, och annan god mat som du kan göra, bland annat lax tillredd på olika sätt serverad med goda tillbehör. Och recept på kakor att baka till påsk.

På Klosterbacken i Åbo brukar man varje år under påskveckoslutet ha ”öppna portar” där besökarna kan vandra omkring och bekanta sig med bland annat gamla seder och bruk och traditionella hantverk. Föreningen Ovo Decors tillverkning av godsaker i marsipan och dekoreringen av ägg på gammalt vis har under årens lopp hört till de mest populära aktiviteterna. Bland de yngre besökarna brukar även tävlingen i äggrullning vara populär. På grund av coronavirusläget kommer föreningen inte att delta i år, men artikeln och bilderna i sig kan säkert bidra till både inspiration och påskkänsla!

Ha det gott i påsk önskar Kurirens redaktion!

Rosita Holtlund
redaktör