Allt fler vill i dag gärna bygga och renovera så klimatsmart som möjligt. Man vill dels använda sig av naturliga byggnadsmaterial som andas och inte innehåller kemikalier som skapar en ohälsosam inomhusluft, dels återanvända så mycket som möjligt av gammalt, hållbart byggnadsmaterial i gott skick.

För ekologirådgivaren och naturföretagaren Anita Storm i Malax är detta synnerligen viktigt då hon renoverar sitt hus från 1946. Hon använder helst byggnadsmaterial fritt från plast och som har en så nära och lokal förankring som möjligt. I sitt sovrum har hon till exempel valt att lerklina väggarna, en gammal och hållbar metod som i långa tider använts för att både täta och isolera väggar och göra det svårare för mössen att ta sig in i huset. Lerkliningen ger samtidigt en slät vägg som kan tapetseras eller förses med något annat material. Anita delar även med sig av sina bästa renoveringstips.

Affären Lundagård i Jakobstad är något av ett drömställe för alla som samlar på eller tycker om gamla saker. Affären drivs av Aja Lund och Mia Ahlskog och där finns det mängder av saker att fynda för den som till exempel behöver ersätta något gammalt föremål eller är på jakt efter byggnadsvårdsmaterial.
Numera vill allt fler låta restaurera gamla kvalitetsmöbler, allt från gamla ärvda till någon favoritmöbel som efter lång och flitig användning behöver omvårdnad. Att det är en rådande trend säger sig Eva Jägerholm-Brunberg tydligt ha märkt i sitt arbete som möbeltapetserare i det egna företaget Stoppa i Söderveckoski.

Ibland händer det att man inte känner sig helt nöjd med inredningen och möbleringen av sitt hem eller vill stajla om sin bostad inför en försäljning. Ett sätt kan då vara att överlåta uppdraget till en stylist. Så gjorde Sari Somppi i Vasa. Missa inte hur projektet utfördes för att uppfylla hennes önskemål och hur slutresultatet blev!

Nina Stubb har under många år hunnit bo utomlands i flera olika länder. I det här numret berättar hon om hur hon upplevt det att bo i USA, Kosovo, Italien och Sverige. Alla fyra länderna har sin charm och något
minnesvärt som hon uppskattar. Vad och vilka de är får du veta mera om då du läser artikeln.

Det här och mycket mer bjuder vi på i det här
numret, som har ”Bygga och bo som tema”.

Trevliga lässtunder önskar Kurirens redaktion!

Rosita Holtlund
redaktör

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken