READING

Att skapa med sina händer ger livskvalitet

Att skapa med sina händer ger livskvalitet

image_print

Under vinterhalvåret tycker många det är skönt att i lugn och ro sätta sig ner och skapa något konkret med sina händer, och samtidigt njuta av värmen inomhus. Att jobba med händerna och se hur arbetet växer fram ger en känsla av stor tillfredsställelse och livskvalitet. Någon kvinna kanske föredrar att sätta sig ner och sticka, sy, brodera, måla eller baka och laga mat. Bland männen däremot kanske många föredrar att söka sig till garaget, hobbyrummet eller någon annan lämplig plats för att till exempel pyssla med motorer, motorfordon, svarva i trä eller kanske smida till något föremål. Eller kocka i köket.

Temat i det här numret är hobby och handarbete och du har möjlighet att läsa om ingenjören Benjamin Granberg som sadlade om och utbildade sig till smed eftersom han kände att han ville ha ett yrke där han får
arbeta med händerna.

Carl-Göran Österbacka kommer från en riktig hantverkarfamilj och har tagit sin svarvningskonst till en helt ny nivå. Han svarvar hellre konstnärliga föremål än bruksföremål och en av hans specialiteter är svarvade cowboyhattar!

Kerstin Enbom har arbetat som designer för Marimekko i fjorton år. Hon drivs av en skaparlust att få tillverka saker och använder sig gärna av material som andra skulle ha slängt. Sin skapande verksamhet sysslar
hon med i sin mysiga gårdsbutik där de handsydda nallarna har blivit något av hennes visitkort.

Pernilla Vikströms broderier följer inte gamla normer, hon gör i stället broderier med egna träffande citat med färggranna symboler. Kanske blir hon även en ny trendsättare och lockar fler att börja brodera?

För Désirée Saarela är texterna i hennes musik hennes instrument och det är viktigt för henne att kunna beröra lyssnarna och kommunicera med publiken. Hennes låtar är både nakna, blottande och utmanande.

Dessutom presenterar vi vårens teaterrepertoar på de största finlandssvenska teatrarna. Utöver det har du också möjlighet att bekanta dig med teatermaskör Sabina Segerström och hennes kreativa arbete vid Åbo Svenska Teater.

En annan teaterpersonlighet du har möjlighet att läsa om är Jakob Höglund som är konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors och som vill
skapa starka bilder på scenen som berör åskådarna.

Kurirens redaktion önskar trevliga lässtunder!

Rosita Holtlund
redaktör

image_print

  1. Hej! Penna och papper räknas väl också till en handverkares verktyg? Vore kul om ni ville skriva om olika författare och deras vardag (romaner,deckare, poesi, bildböcker, serier)

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.